Секциите извън границата на България ще са 273 с 421 устройства

"Допълнителните 1673 устройства  са пристигнали и се разтоварват в склада при останалите машини", информира заместник-председателя на ЦИК Росица Матева по време на брифинга на комисията.

Устройствата за чужбина вече са заминали, те са инсталирани. Секциите извън границата на България ще са 273 с 421 устройства.

Според ЦИК на местните избори с машинно гласуване не е имало проблеми, а спирането на машините в с. Сърница не е било поради прегряването им. Проведени са тестове, които са показали, че устройствата могат да работят и при +45 градуса.

Разкриват рекорден брой секции за изборите в чужбина

Стана ясно, че в 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства.

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов заяви, че Германия не е дала разрешение за провеждане на изборите в две секции - Манхайн и Щутграт, но там има други секции, където българите могат да гласуват.

Ще има ли допълнителни машини за вота

ОТ ЦИК са дали указания на Районните избирателни комисии да не лепят указателни стрелки по смарт картите и да не ги дезинфекцират с гелообразни препарати, тъй като се увреждат и могат да откажат да работят.

Държавата все още не платила машините на „Сиела норма”. Не е решено и как те ще бъдат транспортирани до избирателни секции в страната. С осигуряването на допълнителни машини ще се улесни гласуването в над 1000 секции в страната. 

От ЦИК обявиха, че снимането на машината е забранено.

 

 

„При такива случаи комисията трябва да реагира. Ако е необходимо да сигнализира охранителна полиция”, заяви Цветозар Томов от ЦИК.

Остава въпросът – има ли заплаха за вота поради факта, че държавата все още не е платила машините на „Сиела норма”?

„Те са техни, но не смятам че няма до ги предоставят. Работим в бърз синхрон и нямаме информация да не ги предоставят”, заяви Росица Матева.

Софтуерът на машините е настроен да продължат да работят, ако изборния ден бъде удължен.

„Машините са програмирани така, че стартират в часа, определен за начало на изборния ден и могат да работят още един час след неговото приключване, за да може, ако има желаещи, които чакат да подадат своя глас”, добави Матева.

Германската страна е отказала образуване на две допълнителни секции в Манхайм и Щутгарт, но това няма да е проблем за българите, които ще могат да гласуват в други секции в тези населени места.