Всеки избирател в чужбина може да гласува в секцията, в която прецени

"Повече от половината секции в Турция без машини". Това разкри в "Денят на живо с Наделина Анева" Росица Матева от ЦИК.

Според данните, които изнесе в Турция секциите с 1 машина са 29, 20 са с 2 машини. 121 са всички. В Германия 39 са с 2 машини, 17 са 1, а във Великобритания 9 са с 2, а 17 с по 1.

"С хартиени бюлетини ще се гласува в секции с по-малко от 300 избиратели, в подвижните секции, в болничните заведения, в местата за задържане, както и в социалните заведения, във всички останали – само с машини. Изключение се прави при непреодолими обстоятелства", допълни Матева.

"Избирателите извън страната подават заявления за да се открие секция, но те не са обвързани с нея. Всеки избирател може да гласува в секцията, в която прецени", заяви тя.

По нейните думи секции в Германия ще бъдат закрити поради липса на разрешение за откриване.

ЦИК с последна информация за вота на 11 юли

"421 устройства заминаха за чужбина. В 273 секции ще се гласува с машини, в 148 – с две устройства. Това е решено тъй като на предходните избори са гласували повече от 300 избиратели", поясни председателят на ЦИК.

"Хеш кодът е доказателството за честен вот. А разписките са само доказателство, че сме гласували и няма да се броят, освен, ако финалният протокол не може да се разпечата или има проблем с флаш паметта" сподели тя. 

Според нея в чужбина се открива секция при минимум 100 избиратели, гласували на предния парламентарен вот. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.