Ще станат ли заемите по-изгодни?

Вчера от БНБ обявиха, че планът е България да приеме еврото след малко повече от три години.Идеята е България да въведе валутата от началото на 2024 година, което според експертите е оптимистичен вариант.

Това ще се случи без преходен период. Тоест датата на приемане на единната валута ще съвпада с въвеждането й като официална разплащателна единица. В рамките на един месец ще имаме възможност да използваме и двете валути лев и евро.

Проект: Приемаме еврото от началото на 2024 г. без преходен период

Влизането на България в Еврозоната изглежда все по-близо. И въпреки че финансовите експерти от години уверяват, че новата валута няма да доведе до по-ниски заплати и по-високи цени, притесненията остават.

„Аз съм безработна, на мен ми е все тая, обаче не съм съгласна с това евро, не знам аз не мога да го приема. Притеснява ме, може и да имам проблем със спестяванията”, разказва Мая Георгиева.

Росица Вълчева е на друго, мнение, тъй като вече има опит.

„Спокойни бъдете, бях в Италия, точно когато смениха лирата с еврото. Всичко беше същото”, казва тя. Успокояват и икономистите.

„Чисто технически самото евро е един надпис и днес вече не е лев , а евро. Това нещо ще се случи в рамките на един месец. Поне това предвижда този план. В рамките на този месец магазините ще имат двойни цени и ще може да се плаща в лева и евро”, обяснява икономистът Любомир Дацов.

А цените в магазините няма да станат по-високи или по-ниски, уверяват специалистите. Това важи и за заплатите.

„Заплатата от 1000лв. ще бъде същата, но преобразувана по курса на еврото”, добавя Дацов.

Заемите от друга страна може да бъдат по-изгодни. 1 януари 2024 година засега остава само примерна дата.