Новината дойде от говорителката на Белия дом

Съединените щати ще завършат изтеглянето на своя военен контингент от Афганистан до края на следващия месец, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. 

Крайният срок, поставен от президента Джо Байдън, знаково е 11 септември. На тази дата ще се навършат 20 години от атентатите в Съединените щати през 2021 г., които станаха причина за влизането на американските войски в Афганистан.

Говорителката на Белия дом изрази очакване целият контингент на САЩ - най-големият в рамките на мисията на НАТО в Афганистан, - вече да си бъде у дома до края на август. Тя говори пред репортери във Вашингтон днес, когато приключи важен етап от изтеглянето - американските въоръжени сили и останалите съюзници напуснаха окончателно военновъздушната база Баграм, северно от столицата Кабул.

Преводачите и останалите афганистанци, помагали на Съединените щати по време на конфликта, ще бъдат прехвърлени в други държави, докато молбите им за американски визи бъдат разглеждани, каза още говорителката на Белия дом. Тя не разкри кои ще са тези страни.
Джен Саки съобщи това на фона на безпокойствата за съдбата на афганистанците, сътрудничили на американските сили. Те са смятани за предатели от талибаните и други фракции в Афганистан, Ройтерс и Франс прес.

Източник: БТА