"Болницата подлежи на по-щателен одит, може да се сезира Държавната финансова инспекция", смята зам.-министърът на здравеопазването

"От резултатите от изборите зависи дали настоящият екип в здравното министерство ще остане, за да продължи реформите", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Димитър Петров, зам.-министър на здравеопазването.

По отношение на проверките на болници медикът заяви, че те е трябвало да станат публични, за да стане ясно, че не може обществен ресурс да се използва неправомерно, а от болница „Лозенец“ са излезли фрапиращи факти, където е направен междинен одит, свързани с доставки, поръчки на лекарства, извънредно високи бонуси.

Д-р Петров съобщи, че огромна част от обществените поръчки в болницата се печелят от една фирма и се изпълняват от нея, поръчката за лекарства е направена за петгодишен период, което е необичайно дълго, а нормално е да се прави за една, две години, защото цените се менят, определени хора са взимали фрапиращи бонуси, изпълнителният директор е взел половин милион лева за малко повече от година, като той има право да работи не повече от два часа дневно.

Според него болницата би трябвало да подлежи на по-щателен одит, като може да се сезира Държавната финанснова инспекция.

Според заместник-министъра в доболничната помощ почти всичко е частно, а от регулацията и политиката зависи дали здравеопазването ще е по-добро при частни лечебни заведения, като добави, че има добри и лоши практики при държавните и частните болници.

"Трябва да се направи реформа във финансирането, въпросът за собствеността не е най-важен. Относно монопола на касата – нужно е да има частична демонополизация, касата да възстанови обществения си характер, трябва да се развие втория стълб", категоричен бе д-р Димитър Петров.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.