Реализацията на приоритетните проекти на „Три морета” ще промени ситуацията в нашия регион, заяви президентът

„Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори – САЩ, ЕК, Германия. Реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета” ще промени коренно ситуацията в нашия регион и Европа като цяло”. Това заяви президентът Румен Радев във втория и заключителен ден на срещата на върха. Инициативата „Три морета” обединява 12 държави от Европейския съюз между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

И днешната част от инициативата започна с президентска среща. Радев заяви, че се очаква да има развитие по инфраструктурни проекти между държавите, които са част от инициативата. Приоритетно се работи за свързаност. През вчерашния ден беше дадено за пример това, че няма път, който да свързва Балтийско с Черно и Егейско море. Днес темата продължи.

„Нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки, за да засилим развитието, да подобрим дигиталната, транспортната и енергийната свързаност, да инициираме стратегически дебат за бъдещето на региона”, каза Румен Радев. И допълни: „Постоянното развитие на тези проекти – 90 през 2021 г., показва нивото на нашите амбиции. Но те сочат, че има изключителен дефицит и сме изправени пред необходимостта да ги реализираме, независимо от бюджета”.

В изказването си българският държавен глава отбеляза, че нарастващият брой приоритетни проекти в рамките на „Три морета“ създава необходимост от привличането на много повече инвестиции за тяхната реализация. Затова е необходимо и разработването на ясни и прозрачни критерии при идентификацията и финансирането на тези проекти от страна на Фонда.

Поставената от страната ни тема в рамките на „Три морета“ за постигането на по-висока регионална свързаност в научните изследвания и иновациите, също бе във фокуса на изказването на президента. „По-доброто сътрудничество в областите на науката, образованието, технологията и иновациите е предпоставка и гаранция за нашия просперитет, бъдещото ни развитие и за постигане на конкурентоспособност в икономическата и социалната сфери“, каза Радев.

Като успешна стъпка Радев отличи отправената по инициатива на България покана към президента на Гърция да бъде гост на тазгодишната Среща на върха на „Три морета“. Според българския президент това е доказателство за ефективността на сътрудничеството с най-близките съседи на инициативата и на потенциала за постигане на още по-добра регионална свързаност.

Ефективното прилагане на трансграничния и трансрегионален подход в развиването на европейската Многогодишна финансова рамка и на националните планове за възстановяване и устойчивост, използването на силни и всеобхватни инструменти за привличане на капитали и нови партньори и затвърждаването на ангажимента на държавите участнички към Инвестиционния фонд на „Три морета“ са сред темите на Срещата на върха.

Румен Радев закри срещата със следните думи:

„Вярвам, че ще се съгласите с мен, че за изминалите два дни проведохме важни срещи и дискусии. Също така постигнахме важни споразумения. Днес по време на шестата Среща на върха в София на инициативата „Три морета” приехме съвместната декларация на държаните ръководители. Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим  за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна енергийна инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие. На срещата взеха участие повече от 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри на държавите членки. Това е неимоверен успех. Постигна се съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите от нашите страни. България пое домакинството на инициативата в един важен етап за нея. Засегнахме важни теми, които касаят механизмите по отношение на координация и взаимодействие вътре в инициативата.  В заключение мога да споделя, че срещата е ясно доказателство, че в резултат на  нашата обща политическа воля, на подобрена координация, на усърдна работа, инициативата се развива с бързи темпове и имаме реални практически резултати”.

На финала на церемонията Румен Радев предаде флага на инициативата на следващата държава домакин на форума - Латвия.

Темата на Срещата на върха беше „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентна Европа“. Във форума участват президентите на Република Естония Керсти Калюлайд, на Унгария Янош Адер, на Република Латвия Егилс Левитс, на Република Литва Гитанас Науседа,  на Република Полша Анджей Дуда, на Румъния Клаус Йоханис, на Република Словения Борут Пахор, на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерът на Чешката република Карел Хавличек, заместник-министърът при Федералното министерство по европейски и международни въпроси на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. В панела се включи и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер. Видео обръщения отправиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, общността и развитието и първи държавен секретар Доминик Рааб, френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон и държавният министър на външните работи на Япония Такаши Уто.