Бившият зам.-министър на образованието за приоритетите на коалицията "ГЕРБ-СДС"

"На "Три морета" Румен Радев искаше неща, които вече ги има в образованието - много инвестиции бяха направени в системата, дигитализацията напредна през последните година и половина, като планираме този процес да продължи", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Милена Дамянова, кандидат за депутат от "ГЕРБ-СДС".

Тя допълни, че във всяка една страна обществото има претенции към образованието, но изрази несъгласие, че образователната система е консервативна и доказателство за това са били изминалите месеци на пандемия, в които тя е показала гъвкавостта си.

"Категорично трябва да има последователност в системата, спокойствие, но не и консерватизъм, учебните програми трябва да се без излишна информация", каза още бившият зам.-министър на образованието.

Тя информира, че са проведени много срещи по време на кампанията с учители и директори в училища.

"Младите хора имат различни виждания за света, искат да учат по друг начин, промените са бързи и резки и ние трябва да се съобразяваме с тях", смята Дамянова.

Тя разкри, че в програмата на ГЕРБ присъстват нови модели за образованието, които трябва да се осъществят.

"Нужни са програми за кариерно развитие още от детската градина. В нашата програма са заложени. Новите поколения искат не зубрене, а учене чрез преживяване. Стимулират се активните и креативни учители. Реформата за нас не е просто увеличаване заплатите на учители, което е факт, ние искам стабилност в професията, престижност. 

Милена Дамянова допълни, че има диференцирано заплащане, както и  допълнителни инвестиции за креативните преподаватели, повишаващи се доходи, спхоред което е възможно е  най-добрите учители да получават повече.

"Имаме нужда да гледаме в бъдещето, не в миналото, както правят нашите опоненти от "Има такъв народ". Вярвам, че на 11 юли демократичното общество ще направи ценностен избор.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.