Моментна снимка: Кои партии и коалиции са с шанс за победа?

"ГЕРБ за първи път могат да загубят избори", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Първан Симеонов, изп. директор на "Галъп интернешънъл".

За него по-добрите възможности са за "Има такъв народ", защото те продължават да вървят нагоре, за разлика от ГЕРБ, които падат, но все пак допълни, че ситуацията е непредвидима.

Според социолога е възможно интервюто на Слави Трифонов пред  „Льо Монд“ да промени нещо, но то няма да е значително. 

"Спадът на ГЕРБ се дължи на действията на служебното правителство, инерцията от дългото управление. ГЕРБ се изложи, това доведе до гласуването за Слави Трифонов и сегашната позиция", смята Първан Симеонов. 

За БСП той предполага, че има изгледи да направи по-добър резултат от изминалите избори, но не вярва в способността на столетницата да компенсира разликата между себе си и първия и втория.

Относно избирателната активност социологът съобщи, че има данни за по-висок процент, но логиката ни казва, че ще е по-ниска.

За "Демократична България", ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“ Симеонов не мисли, че ще имат проблеми и вероятно ще увеличават подкрепата си, докато патриотичната коалиция до последния момент няма да е сигурна за влизането си в следващия парламент.

Първан Симеонов не мисли, че има основание да се говори за демонтиране на демокрацията, напротив:

"С машинния вот и превенция на купения може да видим реалните резултати, изборите няма да бъдат опорочени, такова твърдение е партизирано", коментира социологът изказване от страна на ПП ГЕРБ.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7