Обикновено в изборния ден ситуацията в залата е напрегната

Безсънна, но далеч по-спокойна и кратка беше нощта в „Арена Армеец”. Обикновено в изборния ден ситуацията в залата е напрегната. Сега обаче работата на всички секционни комисии приключи в малките часове на нощта. Над 1200 секции предадоха своите документи и резултатите от гласуването. Рекордните 7 часа бяха достатъчни, за да бъде обработен вотът от гласуването на столичани. Грешки в протоколите почти нямаше. Забавяне се получи при секции, в които имаше смесен вот.

Вместо с огромни чували с бюлетини, този път членовете на секции пристигнаха в „Арена Армеец” с пликове с флашки от машинното гласуване. Отчитането на вота по този начин, очаквано не доведе до опашки. Между 5 и 10 минути. Толкова бяха необходими на комисиите, за да преминат през преброителните пунктове.

 

 

А предаването на протоколите този път беше пред очите на всички.  За първи път представителите на медиите, кандидати на партиите и наблюдателите бяха допуснати вътре в залата, за да проследят от първо лице отчитането на гласовете от вота на столичани.

Емоциите в залата ескалираха за кратко. И то не заради проблеми с броенето, а заради футболните страсти. Тъй като докато предаваха протоколите, членовете на комисиите можеха да гледат и финала на Европейското първенство.

 

 

Въпреки че на някои места машините са дали дефект, членовете на комисии са категорични, че този вот е по-лесен за всички - и за гласуващи, и за отчитащи. 

"Сложихме точка в 3 часа с последната секционна комисия. Нашата работа след това продължава със сканиране и потвърждаване на данните. Машинното гласуване улесни хората много. Грешките бяха относно броя на бюлетините, които трябва да се впишат в протокола", обясни Полина Витанова - секретар на 23 РИК в София.

Подробности гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК