С машини или с бюлетини?

В Турция машините сериозно затрудниха избирателите. Повечето от тях предпочетоха да гласуват с бюлетина. Този път обаче вотът в югоизточната ни съседка премина без традиционните опашки. 

За разлика от предходните пъти – в неделя не се стигна до сериозни опашки и напрежение. Част от изселниците ни смятат, че това е така заради големия брой секции, а други предполагат, че се дължи на летния сезон и предстоящия Курбан Байрям. 

На предсрочния вот секциите в Истанбул и Бурса бяха общо 65. В 23 от тях се гласуваше машинно. Проблеми с устройствата не липсваха и то от рано сутринта, но изборният ден навсякъде продължи по план. 

Наричат квартал в Бурса махалата на българските изселници. Там всички говорят на турски. Българска реч се чува рядко, но едно от местата, където това се случва, е заведение в центъра на квартала. На чай или кафе – разговорите за изборите протичат най-добре.   

 

 

Този път желаещи, но не успели да гласуват няма. Минути преди една от секциите да затвори, да гласува дойде Исмаил. Фактът, че не му се налага да чака го изненадва приятно. Липсата на опашки обаче той си обяснява не с повечето секции, а с горчивия опит от миналото: „Тикнаха 1 000 души в една избирателна секция и на хората им омръзна”, категоричен е той.   

Не всички обаче смятат, че гласуването с машина е по-лесно. За някои срещата с технологиите се оказва препятствие. Затова мнозина предпочетоха да гласуват в секция, в която вотът е хартиен. Независимо дали разбират машините, или предпочитат бюлетините, всеки от избирателите дойде до урната със своя си мотив.

Изборните книжа и машините от Бурса и Истанбул ще бъдат изпратени за България най-късно в сряда.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК