Пред секцията се извиха дълги опашки

Дълги опашки от желаещи да гласуват и рекордна избирателна активност в секцията в Никити, на Халкидическия полуостров. Такава е равносметката след вчерашния изборен ден. Единствената секция в цяла Северна Гърция, до която се наложи да бъдат изпратени допълнителни бюлетини беше именно тази в Никити.

Интересът към гласуването на сънародниците се видя още от рано сутринта. Първият гласуващ дойде само минута след отварянето на секцията, а опашка от чакащи се извиваше под силното слънце почти през целия ден.

Общият брой на гласувалите българи е 1400, което е почти двойно повече от изборите за Европарламент през 2019, когато за първи път разкриха секция в Никити. Броенето на бюлетините продължи до ранните часове през днешния ден.

Минута преди да приключи изборният ден в Никити, гласува и последният българин. „Малко куриозно беше с нас, защото се оказа, че личните ни документи са в хотела, а после въпреки задръстването  - успяхме да упражним правото си на глас”, разказва Мирослав Ненковски

След него секцията беше затворена.

Освен туристи, интерес към гласуването в Никити проявиха и сънародниците ни, които работят в Гърция. Преди 12 години Михаил Балабанов отваря дайвинг клуб тук, а 50% от клиентите му са българи. „Аз обикновено гласувам, за да отдам своята чест към България. Бих искал повече чужденци да си търсят късмета у нас. Това искам”, посочи Михаил Балабанов

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

1 400 наши сънародници чакаха на опашка и пътуваха с часове от съседни курорти, за да стигнат до урната. А когато изборният ден приключи, започна и голямото броене.

„В интерес на истината сме много изморени, през целия ден не сме яли дори”, заяви Йорданка Янкова - председател на секцията в Никити.

Броенето на бюлетините продължи до 4 сутринта. Равносметката - от началото на изборният ден - тук са гласували по 100 души на час.

„Оставиха си почивката, дойдоха въпреки горещината, адската горещина, изчакаха и подадоха своя вот. Дори тези допълнителни бюлетини за малко да не ни стигнат, но стигнаха”, твърди Мария Тошева - зам.-председател на секцията в Никити.

Убедителната победа с над 50% от гласовете в тази секция е за Демократична България. Близо 700 българи гласуваха и във втората секция в Халкидики - тази в Неа Мудания. А във вчерашния ден се разказваше и шега между членовете на секциите, че за това кое време от деня е са се ориентирали само по цвета на кожата на гласоподателите. Сутринта - те са бели, а до края на деня - цветът им вече се е приближавал към червено, което означавало, че идва и краят на изборния ден.

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК