Коментар на Румяна Коларова, Слави Василев и Андрей Райчев

„Веднага се напълни с конспиративни теории. На секундата. Дългата ръка на Доган, дългата ръка на президента. Кой ли не се оказа с дълги ръце. Нищо такова няма”. Така социологът Андрей Райчев коментира ситуацията, пред която са изправени политиците и България след изборите.

Какви са политическите сценарии след предсрочния вот

Райчев е на мнение, че съдбата на кабинета на Трифонов е в ръцете на бившия премиер Бойко Борисов: „Вдига ръка и Слави е на власт. Ще каже: „Давай, управлявай, да се изложиш”. Много рано отпразнуваха победата, че вече Борисов го няма. Нищо подобно! Той има над 60 депутати и с тях може да прави каквото си иска - слага или сваля Трифонов от власт”, категоричен е социологът.

„Очакването трите партии на протеста да бъдат заедно беше поддържано, за да се говори, че те могат да имат мнозинство. Това беше несбъднатата мечта. Една илюзия на протестните партии, че могат да постигнат парламентарно мнозинство”, смята политологът проф. Румяна Коларова.

 

 

„Смятам, че намеренията на Слави Трифонов са били той да предложи кабинет, който би могъл да бъде подкрепен. Това, че по-малко от 24 часа преди окончателните резултати, той обяви състав, всъщност е политическа логика, която Трифонов следва от началото на политическата му кариера”, е мнението на политолога Слави Василев.

Зафиров: Начинът, по който беше предложен кабинетът на ИТН, е задкулисен

По думите на Василев, логиката на лидера на „Има такъв народ” е, че той не желае да влиза в договорки. Отбеляза обаче, че българският парламентаризъм не работи така.

„Политическите формации, дори тези, които принадлежат към т.нар. протест, са безкрайно разочаровани от подхода на Трифонов, който не ги покани на преговори. Това ги кара да вземат една неефективна за техните интереси позиция, която ще хвърли кабинета на Трифонов в кабинета”, уточни той.

Василев е на мнение, че вероятността да се отиде на нови парламентарни избори е много голяма.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК