Васил Велев: Нужен е диалог за реализация на непопулярни мерки и реформи

"Легитимността на тази власт не е особено убедителна, ако съдим по избирателната активност", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Той сподели, че гледа да възприемам случващото се от комичната му страна, но се надява се Бойко Борисов да подкрепи предложеното от Слави Трифонов правителство. За него управление с 65 народни представители е трудна задача.

Според него от сегашната ситуация и неуспех на управлението попарата ще я сърба народът.

"Някои хора от предложеното правителство са с акъла си, но за другите разбирам, че най-голямото им достойнство е, че знаят чужди езици, което не може да се разглежда като някакво особено достойнство", отбеляза още президентът на КТ "Подкрепа".

Той смята, че в програмата на "Има такъв народ" всичко е насипано без определен ред.

"Присъствието на Николай Василев може да ни ориентира за посоката, в която би вървял такъв кабинет, но това не е изговорено. Николай Василев е дялан камък, за всичко става, но нямам представа дали ще стане за първи", добави той.

Димитър Манолов бе категоричен, че непременно трябва да се започне работа по бюджета за следващата година, актуализация на настоящия, състоянието с пенсиите, а основното, което е било пропуснато през изминалите седмици и агитация за засилване на ваксинацията.

За Плана за възстановяване и устойчивост президентът на КТ "Подкрепа" предупреди, че всяко забавяне е лошо и може би е най-добре е служебното да го внесе, независимо колко е добър или лош проектът.

В предаването Васил Велев, председател на АИКБ, изрази тревогата си от липсата на диалог, "Суверенът избра три и повече партии да го управляват, поради това има нужда от диалог, съгласие за непопулярни мерки и действия, които са отлагани от години", категоричен бе той.

Според председателят на АИКБ инвестиционният климат у нас клони към нула и припомни, че 37 миларда евро са изтекли от страната, а са влезли само 13. За него съставянето на кабинет е нужно неотложно, за да извърши важни задачи.

Сред предложените приоритети Велев не вижда нищо за реформа в съдебната система, в енергетиката, зелената енергия, не се разбира каква ще е бизнес средата, данъчната тежест, регулациите. Няма и желание за комуникация, в рамките на която да се реши как да се провеждат реформите, за актуализация на бюджета, подготовка на бюджета за следващата година.

Васил Велев заяви, че няма да коментира личности и министри от предложения кабинет, защото такова е било решението на УС на АИКБ.

"Ако не се състави правителство от парламента, служебният трябва да внесе Плана в настоящия му вид, но по-добре е да има правителство, което да го доработи", изрази мнението си за Плана за възстановяване и развитие Велев.

Относно влизането в еврозоната и приемането на еврото той заяви, че ние на практика сме го приели. А опасенията от фактическото му приемане са безпочвени.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.