Темата коментират шефът на „Електронно управление“ инж. Красимир Симонски и Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“

Манипулирани ли бяха изборите? И по-честни ли са машините от хората? В "Денят на живо" гости по темата са председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ инж. Красимир Симонски и Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“.

Според Нушева, след поискан достъп до системата за машинно гласуване, технически специалисти са установили, че са били създадени основните гаранции за защита срещу манипулиране на машините.

"Българският модел на въвеждане на машинното гласуване отразява всички неблагополучия от въеждането им през 2008 г., предприети са значително повече мерки за гарантиране на защити при слаби места. Ако се предвижда 100% преброяване на разписките, тогава защо са машините? Достатъчно е броене на случаен принцип – 14% от секциите са го направили", обяви тя.

По думите на инж. Симонски са нормални притесненията за работата на машините. Включени са множество защити, за да остане одитна следа при манипулация. Първо са направени функционални тестове, а след това са инспектирани и кодовете.

"Открихме софтуерни грешки, имаше опасност от деление на нула или препълване. Но те са неотносими към автоматизирания софтуер", разкри той.

Бил е снет пръстов отпечатък, така че при промяна в софтуера, ще бъде променен и отпечатъкът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.