„Сега е моментът за българските политици да си свършат работата", каза той

Президентът Румен Радев е готов да издаде указ за сформиране на новия парламент. Държавният глава свиква новите 240 народни представители на 21 юли. 

Шестте партии ще прекрачат прага идната сряда. Държавният глава обяви, че без да бави процедурите започва консултации с партиите и връчването на мандати. Радев очаква диалог между парламентарните партии и поиска нов модерен път на развитие за страната.

„Ще свикам Народното събрание с указ на 21 юли от 9 часа. Това ще се случи по възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение с дългосрочна перспектива”, посочи Радев.

 

 

Относно това кога ще започнат консултациите при него, Радев заяви: „Има ясен конституционен модел и ние ще вървим по него без никакви забавяния. Трябва парламентарните групи да се сформират, след това да поканя всички представители на консултации и да връча първия проучвателен мандат. Редът е такъв и аз няма да го бавя”.

ЦИК обяви имената на новите депутати

В коментара си за политическата обстановката президентът отново призова за диалог между партиите. „Те трябва най-сетне да намерят пътя един към друг. Няма друг начин. Тук е въпрос на диалог и на намиране на общ подход и позиции”, коментира още той.

„Искам да поздравя ИТН с изборната победа. Това, което предприеха вчера като отваряне, е отварянето на вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите на българската политическа система”, каза Румен Радев. И допълни: „Сега е моментът за българските политици да си свършат работата".

Янев: Идеята служебното правителство да остане с постоянен мандат е екзотична

Радев коментира и предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ – служебното правителство да остане да работи и като редовно. „И предложенията, и утвърждаването на едно такова решение зависят от българските народни представители, от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус и обединение около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България”, посочи той.

Остава и въпросът кои партии ще намерят консенсус, за да бъде излъчен редовен кабинет в 46-ия парламент. 

Лекар от „Пирогов”: Кацаров беше лекуван по пътека, за да не плаща изследвания

Запитан за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болница „Пирогов“, държавният глава припомни, че министрите в служебното правителство имат пълната свобода да определят кадровата политика в своите професионални области.

Президентът посочи и че едно от големите очаквания на обществото ни е най-сетне да се намери ефективен модел в  здравеопазването: „Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес и до една неприемлива уродливост, вътре в системата“.

Румен Радев заяви също така, че ако страната ни не започне да решава проблемите на младите лекари, свързани с възможностите за намиране на работа, специализация и квалификация, както и осигуряването на достойни социални условия и за работа, и за живот, здравеопазването в България няма да се промени. „Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа и място, и шеф на държавна болница да бъде 50 до 100 пъти“, подчерта още държавният глава.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК