Президентът поиска диалог между партиите

Президентът с предупреждение към партиите. Държавният глава прогнозира, че нови избори ще са за сметка на всички българи и затова депутатите ще  трябва да си говорят. Все още не е ясно кои партии ще дадат подкрепа за „Има такъв народ” и излъчване на кабинет с техния мандат.

Според Христо Иванов от „Демократична България” подкрепа е възможна, но под условие - да се реализрат определени политики. А докато депутатите чакат указа, президентът Румен Радев препотвърди очакванията си – партиите да водят диалог и да бъде съставен редовен кабинет. В противен случай, според президента - последствията няма да са добри.

Президентът обяви, че служебното правителство е поставило началото на демонтажа на порочния модел и е ред за съставяне на ефективно редовно правителство.

„Обществото очаква от париите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания”, каза Радев. 

ИТН ще търси пресечни точки с „Демократична България”. Пред Дарик Радио Христо Иванов заяви, че подкрепа е възможна, но при ясно разписани политики на следващия кабинет.

„За мен е важно да успокоим нещата и главно това да ни позволи да се върнем към минимални добри обноски. Ние сме готови, без да поставяме някакви наши искания за наши хора - да обсъдим сериозно всяко предложение”, заяви Иванов.

Атака след изказването на Христо Иванов дойде от Тома Биков от ГЕРБ. Според него Иванов е „вкарал политическата си общност в капан и Слави Трифонов го поставя в неловки ситуации". Пред БНР Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ призова „Има такъв народ” да са по-диалогични и да не поставят условия, които водят до отказ. Предупреждение към партиите в следващия парламент отправи и президентът Радев.   

„Този път те нямат право на грешка. Още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметката на всички нас”, каза той.

Държавният глава обясни как ще действа, ако не се състави редовен кабинет.

„Според конституцията аз отново трябва да назнача служебно правителство и е мое право да  реша дали да продължи в този състав или с някакви промени”, каза Радев.

На „Дондуков” 2 предстоят консултации с парламентарните групи, а първият мандат ще бъде връчен на „Има такъв народ”.