Устройството вече работи и предава постоянно данни за времето

Видински ученици направиха и сглобиха метеорологична станция. Устройството вече работи и предава постоянно данни за времето и за чистотата на въздуха в града. Кои са тези деца и как работи машината - разказва Ники Василковски.

Убийствена жега, влага и задух, заради които голяма част от видинчани си стоят вкъщи. Отиваме в професионалната гимназия “Асен Златаров”, за да видим какво показва метеорологичната станция, сглобена от Стефан Славчев и Кристиян Ангелов. Устройството вече е превърнало последните 24 часа в данни, достъпни през интернет за целия свят.

„В 19.00 ч. е била най-високата температура. А най-ниската е била в 04:20 през нощта - 23,5 градуса", каза Стефан.

В мъгливите месеци в градовете по Дунав обикновено се диша тежко. Лятото обаче концентрацията на фини прахови частици е незначителна. Данните отново са от уреда, поставен в гимназията.

Инженерна мисъл, програмиране, познания по основни природни науки и много желание. Така двете момчета от специалност “Компютърни технологии” изграждат метеостанцията в часовете по практика.

Метеостанцията е само една от многото идеи, по които се работи в часовете по практика в гимназията. За преподаватели като Светослав Иванов това е идеалният метод знанията да получат чисто практическо приложение.

„Някой път идеите идват от самите ученици", споделя преподавателят. 

Интересът на децата към технологиите постоянно расте. А когато самите ученици влязат в ролята на изобретатели, часовете стават още по-вълнуващи. Трупа се и безценен опит, който дава на учениците безспорно предимство в живота.