Доайенът на НС откри първото заседание на парламента

За втори пореден път Мика Зайкова откри първото заседание на Народното събрание. Тя е най-възрастният сред депутатите. 

„За втори път ми се пада тази чест. Да, това е привилегия не само на възраст и опит. Това е привилегия, която аз уважавам много и съм щастлива, че съм сред вас”, сподели Зайкова.

Първото, което тя очаква да види от новите депутати, е усмихнати лица и готовност от всеки да сподели своите знания и умения в полза на България.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

„Суверенът, нашият народ, ви избра. Аз разчитам на неговата мъдрост. Ето защо искам да ви призова да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ. За просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз”, каза още Зайкова.

„Нашият мъдър народ ни каза много важни неща. Първо - не иска да живее повече така. Иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат. Народът гласува сериозно доверие, а това е и отговорност. Аз разчитам на разума на колегите, които са били доста пъти тук, познават процедурите и наистина искат да работят за просперитета на България. Второто важно нещо, което суверенът каза, е, че не дава мнозинство на нито една от партиите. Каза им: „Работете заедно, за да осъществите мечтата на България”. А мечтите трябва да се сбъдват, дами и господа. Третото важно нещо, което народът ви каза, с по-ниската избирателна активност, е: „Да, изборите са демократична процедура. Те се прилагат, но не ги ли прилагаме много често. Хайде, вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа. Наистина ни чака много работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо и това трябва да го знаят всички. Но е възможно и това го показаха нашите колеги от правителството, което работи досега”, каза Зайкова.

В изказването си Мика Зайкова засегна и Доклада на ЕК за върховенството на закона. „Там много ясно се каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем”, добави още председателят на НС.

Избраха Ива Митева за председател на НС

„Казаха ни още важни неща. Не бива да избираме съдии без конкурс и, може би, имаме проблем с ВСС. Нищо, че оставиха под черта Закона „Магнитски”, но това е едно петно за България, което бързо и срочно трябва да изтрием, за да докажем, че сме правова държава и върховенството на закона е над всичко, че искаме да направим България просперираща. Моля ви, имайте го предвид при всяко ваше решение. Разбира се, има да правим много реформи – в образователната система, защото ни трябват не учители, които пишат тройки, вместо двойки, за да си получат заплатите, понеже не е решен правилно въпросът с финансирането в образователната система. По-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37 процента от завършващите средно образование и отиващите във висшето образование са функционално неграмотни. Не мога да се съглася държава, която е била на 5-о място по качество на образованието, сега да има такъв проблем”, допълни още доайенът на Народното събрание.

„Моля ви да не забравяте какво ни е поръчал суверенът, да се стегнем и да започнем да работим, да структурираме Народното събрание, да си изберем правителство. Явно е, че никой няма болшинство, явно е, че правителството може да бъде такова на малцинството. По-важното е какви ще са приоритетите на това правителство и политиките за осъществяването им. Аз разчитам на вашата висока интелигентност. Разчитам, че всичко което знаете и можете, ще го дадете, за да се сбъдне мечтата на България”, обясни още Зайкова.

„Пожелавам успех в новата работа, пожелавам ви мечтата на нашия народ да се сбъдне и да се поздравим съвсем скоро, няма да е утре, съвсем скоро с една просперираща България”, заключи най-възрастният депутат.

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК