Започнаха консултациите при президента за съставяне на кабинет

„Всички ние разбираме, че отговорността е наша. Ще я поемем с ясното съзнание какво се очаква от нас. Искрено се надяваме останалите формации също да надскочат някои свои партийни цели. Има някои основни неща, по които не виждам противоречия. Би трябвало, опирайки се на общите ни цели, да успеем да съставим парламентарно мнозинство, което да излъчи кабинет. Ако не получим подкрепа, ще отидем пак на предсрочни избори”. Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов в началото на консултациите при президента за съставяне на правителство. И за пореден път подчерта, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ-СДС.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Държавният глава поздрави партията на Слави Трифонов с изборната победа и напомни, че тя предполага и сериозна отговорност.

 

 

„Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Правителството има да решава важни задачи. Изискванията растат непрекъснато. ЕК вече постави ясни условия по Плана за възстановяване и устойчивост. Формулата вече е ясна – средства срещу реформа. Всичко това изисква формирането на устойчиво парламентарно мнозинство”, заяви Радев.

Той приветства решението на ИТН „да се отворят за диалог и да търсят пресечните точки с другите партии по отношение на приоритети и цели”. И подчерта, че очаква този път "да се изчерпат всички опции" преди да се мисли за още един предсрочен вот.

След срещата при президента зам.-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов заяви:„По мое разбиране, от декларациите на останалите политически партии, говоря за „Демократична България”, „Изправи се! Ние идваме!”, до голяма степен БСП и колкото и да е странно по приоритетите по някои неща и на ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политическите акценти. Ако стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри”.

 

 

„Ние не търсим подкрепа от останалите политически партии. Ние ще говорим на практична основа. В крайна сметка, отговорността за представяне на кабинет е наша. Съставът на евентуалния министерски съвет също е наша отговорност, защото ние нямаме коалиционни партньори”, каза зам.-председателят на ИТН.

„Партньор означава да сте в коалиция с някого. Ние в коалиция с партии няма да влезем. Ще проведем разговори, ще изложим нашите виждания - кои са приоритетите пред страната. Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета или не”, обясни още Йорданов.   

 

 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК