Това заяви вътрешният министър в отговор на изказване на Тома Биков

"Съжалявам, че по време на мутренските времена не се справихме с лидера на ГЕРБ, но има време. От вас зависи, дайте ми тази възможност". Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от парламентарната трибуна в отговор на изказване на Тома Биков от ГЕРБ. Той заяви, че навремето министърът не се е справил нито с Георги Илиев, нито с Илия Павлов. "Докарахте държавата до крах. Това направихте вие и сега сте дошли да бъдете морален стожер на тази нация. Не може да бъдете морален стожер, защото помним”, каза депутатът от ГЕРБ.

Рашков: Давам Гешев на прокурор, той е позор

Съпартиецът му Маноил Манев коментира, че "когато един служебен министър се изправи и започне да раздава квалификации и да се моли да го направят министър в един следващ кабинет, е малко чудно мълчанието на председателя на Народното събрание". Според Манев парламентаризмът у нас се потъпква всяка минута.

Председателят на парламента Ива Митева отговори на упрека с думите: „Предупредих министър Рашков да мине към конкретния отговор. Той направи тази квалификация, тъй като беше предизвикан. Вие предизвиквате министъра от самото начало, а след това се сърдите на неговата реакция. Той е министър и трябва да го уважавате като министър”. 

Янаки Стоилов: ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа

"Написал съм повече от 100 текста по закони и считам, че съм бил полезен за нацията", каза още Рашков пред депутатите.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че през 1947 г. , отново от парламентарната трибуна, Георги Димитров казва на Никола Петков: „Вие отивате в затвора”. „Днес Народното събрание удари друго дъно – министърът на вътрешните работи заяви, че ще се справи с един партиен лидер”, отбеляза той.

Малко по-късно евродепутатите от ГЕРБ-СДС обявиха в декларация, че Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) трябва да разгледа заканите на Бойко Рашков. Ето и пълния текст на позицията:

"Ние, евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП, категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим. Това се казва в декларация на евродепутатите от ГЕРБ-СДС в ЕНП. По думите им днес, служебният вътрешен министър Бойко Рашков, бивш следовател от времето на комунистическия режим в страната, направи едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент. „Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов. Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега. Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, припомнят евродепутатите от ГЕРБ-СДС. В декларацията си те са категорични, че сега бившият следовател Рашков, в качеството си на служебен министър със срок от 2 месеца, назначен от кандидата за още един мандат президент Радев, изпълнява предизборните поръчки да разчисти политическия терен за предстоящите избори, на този, който го е назначил. „Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС“.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК