Президентът поздрави партията за по-високия резултат на вота

Парламентът има съдбовната отговорност да излъчи правителство на фона на предизвикателствата, пред които страната е изправена. Това каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов по време на консултациите при президента.

От своя страна Радев поздрави представителите на партията за това, че са успели да затвърдят и разширят подкрепата към себе си на изминалите избори. Той подкрепи и готовността на ДБ да проведе разговори с „Има такъв народ”. 

„Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да състави по възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа”, каза държавният глава. 

 

 

Пред президента Иванов цитира Доклада за инвестиционния климат на България. „От Държавния департамент в 24 пункта слагат „България” и „корупция” в едно изречение. Това е абсолютен погром пред надеждата на страната, че ще привлече капитали”, каза още съпредседателят на „Демократична България”.  

Той смята, че страната ни трябва да има редовно правителство, защото служебният кабинет е кризисна мярка - заместител, и не може да бъде трайно решение.

„Българският избирател ни даде сложна задача за решаване. И тя по някакъв начин съответства на сложния момент, в който се намираме. Той не даде на никого самостоятелната възможност да каже „аз ще управлявам”. Той показа, с по-ниската избирателна активност, че очаква ние да поемем отговорност, а не до безкрай да връщаме топката към избирателите”, добави Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България” беше категоричен, че партията има пълна готовност да даде принос във всякаква роля. Фокусът сега обаче бил върху първия мандат, който бил най-здравословната опция от гледна точка на демократичната подкрепа.

„Демократична България съзнава своята отговорност за това да има правителство. Ние можем да бъдем встрани и от това правителство, можем да останем като опозиция, включително добронамерена. Не на всяка цена ще дадем подкрепа. Много внимателно ще дадем подкрепата си, с голяма отговорност”, каза още Иванов.

След консултацията Христо Иванов обясни, че „Демократична България” има волята да даде своя принос за това да се излъчи правителство с перспектива за дълбока промяна и сериозна модернизация на страната.

 

 

Относно разговорите, които „Има такъв народ” ще проведе и с ДПС, Иванов каза: „Това е право на мандатоносителя да прецени как да форматира мнозинството. Нас би ни притеснило не да са започнали разговори с ДПС, а това те да останат в разговора и да бъдат част от крайната конфигурация”, добави той.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК