Предполага се, че папката с мандата ще бъде връчена още в петък

За разлика от предишните избори, този път политиците отвориха широка база в търсене на съгласие. Стратегията на "Има такъв народ" е за намиране на подкрепа за политики, но не и формиране на официална коалиция. За готовността да бъде намерено решение и да има ново правителство говорят както детайлните преговори, така и действията на президента.

От ИТН предлагат да няма пленарни заседания на НС всяка седмица

Преговори за кабинет: Консултациите продължават на експертно ниво (ВИДЕО)

Кой ще застане на чело на този кабинет - остава въпрос с повишена трудност. Името на кандидат- премиера вероятно ще стане известно в деня на връчване на първия мандат. Румен Радев обяви, че няма да бърза, но ускореният ход на консултации между партиите дава основание да смятаме, че папката с мандата ще бъде връчена още в края на тази седмица - вероятно в петък. И партии, и президент, поне за сега, оставят вероятността за нови избори на заден план.

„Има такъв народ": До края на седмицата може да обявим състава на кабинета

А конституцията е ясна – след завъртане на рулетката и връчване на мандат номер 1, "Има такъв народ" ще имат 7 дни, за да предложат състав на Министерския съвет за гласуване в пленарната зала. Ако не мине, вторият мандат отива при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. Третият вариант е мандат да получи парламентарна група по избор на президента. Дори и още с първия мандат да имаме ново правителство, прогнозата на социолози е животът на кабинета да е кратък.

„Самите разговори са необходими от гледна точка на това, че очакваме едно правителство на малцинството, което в парламента, за да взима важни решения за един период от половин година или една година, има нужда от мнозинство. Към този момент изглежда, че това е единствената тема, по която всички партии имат някакво съгласие, виждаме - имат различни виждания, различни визии как да бъде осъществена тази съдебна реформа. Но това е ключовото, около което се събира мнозинство и съответно подкрепа за бъдещи правителство”, обясни Яница Петкова от „Галъп”.