Фокусът днес беше върху здравеопазването, образованието, иновациите и енергетиката

Нов кръг преговори по политики в търсене на приемлива формула за ново правителство. Този път от „Има такъв народ" поставиха на масата темата за енергетиката и доходите. От ИТН постигнаха съгласие с „Демократична България” за важна, данъчна промяна - въвеждането на необлагаем минимум от следващата година. От „Има такъв народ" разговаряха още с БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

В третата седмица след изборите на дневен ред за „Има такъв народ” все още са разговорите за политиките на новата власт, а не за имената в нея.

„Това не са разговори за правителство, а за политики и приоритети”, каза Виктория Василева от ИТН.

Каква е „цената” на министерския пост обясни служебният министър на икономиката Кирил Петков, който след като веднъж отказа да остане на поста в новото правителство на Слави Трифонов, посочи, че втора покана не е получавал.

„Искаме независимост, не е много лесно да се работи с нас. Не можем да вдигаме телефоните и да ни казват какво да се прави. Комбинираме се, говорим, такива сме”, заяви Петков.

„Има такъв народ": До края на седмицата може да обявим състава на кабинета

Покана да остане в кабинета си не е получил и силовият вицепремиер и МВР шеф Бойко Рашков.

Преди да станат ясни поканите, от „Има такъв народ” седнаха пак да преговарят на експертно ниво. Първо „на крака” при „Демократична България” - за финанси, актуализация на пенсиите и идеята за приватизация на Българската банка за развитие”.

„В нашите разговори поемане на ангажименти не е имало, но със сигурност казаха, че няма да се приватизира ББР. Просто това е един вариант, който в един момент се разглеждал. Но към момента те нямат никакъв проблем ББР да се прецизира”, коментира Георги Ганев от „Демократична България”.

След това беше обсъдена и темата за енергетиката. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” изчислиха, че съвпаденията на двете формации са над 90%.

„Нямаме тежки разминавания. Тепърва ще трябва да свършат много неща”, заяви Арман Бабикян.

От “Демократична България” също влязоха за разговори с конкретни приоритети.

„Очевидно отрасълът е изключително болен и са нужни реформи - за либерализация на пазара, за нови производители. За „Белене” сме категорично против”, каза Владислав Панев от “Демократична България”.

Разговори днес имаше и с БСП. Темите бяха здравеопазване и образование.

 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК