„Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме” поискаха ясни параметри и състав на евентуално правителство

С напредването на седмицата се повишават и градусите на напрежение. След няколко дни на преговори в съгласие, две от партиите изненадващо втвърдиха тона срещу „Има такъв народ”.

„Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме” поискаха ясни параметри и състав на евентуално правителство, за да продължат разговорите.

На шестия ден преговори за новата власт, търпението рязко свърши. И светна „червената лампичка”. От „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!” вече искат да има подписан документ за общи политики и ангажименти, както и да чуят имената в следващата власт. Такива са условията и на БСП, които са търсен партньор за събиране на нужния брой депутати при гласуването на правителство. Защото - всички казват, че не искат подкрепата на ДПС.

Манолова след срещата на ИБГНИ с ДБ: Няма да подкрепим правителство на всяка цена

„Червената лампичка” обаче не притесни партията на Слави Трифонов, които пак казаха, че имена ще има, след като получат папката с първия мандат.

Тази сутрин ходът на преговорите за правителство пое в нова посока. От „Демократична България” вече поискаха да говорят за имена.

„Тези разговори се водят без да има имена, за да можем да оценим до каква степен хората, които се предлагат, могат да ги реализират”, заяви Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България”.

"Има такъв народ" с коментар за имената в бъдещия кабинет

Искат и разговор за това с какво не може да се направи компромис.

„В разговорите беше включено ДПС. Това не е нещо, което ние безпроблемно ще приемем”, коментира Иванов.

„Вашата немощ я прикриват с анти-ДПС реторика”, заяви Мустафа Карадайъ.

Темата за бъдещата власт се прехвърли - от пленарната зала към среща само между „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. А посланието след нея е към „Има такъв народ”.

„Нашата днешна среща и изявлението с „Демократична България” нека да бъдат разчетени като една „червена лампичка”, че ние няма да подкрепяме на всяка цена”, заяви Мая Манолова.

„Нали не си представяте, че ние ще гласуваме имена, които не сме видели. Ние не можем просто да гласуваме за така да се каже някакви зайци, извадени от цилиндър”, заяви Иванов.

От БСП пък щели да помагат за добрия тон на преговорите със свой кръг консултации. Но за подкрепа - също имат условия. Едното - да чуят имената в проектокабинета.

„Тези разговори трябва да приключат със споразумение за подкрепа. Не го наричаме коалиционно, но трябва да бъде като ангажимент”, заяви Корнелия Нинова.

На всички тези искания от „Има такъв народ” отговориха в кулоарите на парламента. Със заявката, че са готови с проектокабинета.

„В момента, в който бъде връчен мандата, името на премиера ще е ясно”, заяви Ивайло Вълчев от „Има такъв народ”.

А на този фон т.нар. експертни разговори за политики не спряха. И БСП, и „Има такъв народ” се разбраха, че имат обща визия за финансовите и икономическите политики на новата власт.

Докато евентуалните партньори в бъдещото управление чакат имена, в публичното пространство продължават да се появяват нови и нови предположения. Едно от последните е, че адвокат Петър Илиев ще бъде новата номинация за министър-председател. Илиев беше номиниран за министър на правосъдието в първия вариант на кабинет, обявен от Слави Трифонов.

А паралелно с втвърдения тон, от „Демократична България" и „Изправи се БГ" поискаха част от новото правителство да бъдат настоящите министри на икономиката, финансите и образованието - Кирил Петков,  Асен Василев и Николай Денко

Кирил Петков каза, че след първите разговори с ИТН не е имало други.

За какво постигнаха съгласие партиите, които преговарят?

От няколко дни продължават преговорите между „Има такъв народ” и „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме!” и БСП.

Това, за което беше постигнато принципно съгласие, е реформа в сектор „Правосъдие”, включително закриването на специализираното правосъдие. Единодушие сред част от партиите на масата за преговори има и за отстраняване на главния прокурор.

Във финансовата сфера има съгласие за въвеждане на необлагаем минимум. Партиите се обединиха и около това - болниците да не продължават да работят като търговски дружества. Колкото до Българската банка за развитие - приватизацията й вече не стои на масата.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК