Настояваме за споразумение с ИТН за политиките, зад които заставаме, каза Манолова

„Смятаме, че има достатъчно основателни причини за притеснение, че е възможно дългата ръка на ГЕРБ и ДПС при сформирането на новото правителство. Това би било подмяна на волята на гражданите от протестите, което ние няма да позволим”. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова.

Преди това тя обясни, че позицията „Изправи се БГ! Ние идваме!” е непроменена.

ИТН: ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме!" ще са виновни, ако отидем на нови избори

„Не желаем министерски кресла и участие във властта. Но сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране на лица и влияния свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове”, каза Манолова.

„Затова вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение в нашето изявление. Ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове, да влияят върху формирането на бъдещото правителство. Днес в залата изказването на „Има такъв народ” беше аплодирано от ГЕРБ и ДПС”, коментира Манолова.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!” смятат, че има четири групи причини, поради които да включат „червената лампичка” за рано предупреждение.

Тошко Йорданов: Асен Василев е откраднал интелектуална собственост, не може да бъде министър

Първите били етични. Според нея евентуалната намеса на ГЕРБ и ДПС във формирането на новото правителство, би означавала подмяна на вота на гражданите от протестите.

„Вторите причини са политически. Включването на ДПС в преговорите за съставяне на правителство подменя мнозинството на промяната”, смята Манолова.

„Изчакахме достатъчно време, за видим ясни знаци от „Има такъв народ”, че няма да бъде допуснато влияние на ДПС и ГЕРБ в следващия кабинет. А от днес ДПС започнаха да поставят условия за подкрепа на следващия кабинет.Не желаем и никога не сме желали министерски кресла. 13-те гласа на „Изправи се БГ! Ние идваме!”дава възможност за създаване на 4 други коалиции. Нашето участие или неучастие в гласуване не определя формата на следващото правителство. Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране – персонално или на влияния, на партиите ГЕРБ и ДПС и техните приятелски кръгове”, каза Манолова.

„Настояваме за споразумение с ИТН за политиките, зад които заставаме и с ангажимент, че участие на ДПС и ГЕРБ няма да бъде допуснато в следващия парламент”, каза Манолова.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК