Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, става ясно от акта на съда публикуван на сайта му. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Тя, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобургготски сумата от 59 523 лв, а на сестра му - 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

КОЛЕКЦИОНЕРСКА РЯДКОСТ: Сакскобургготски валидира нова ценна марка

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност, или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

"Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество - и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда.

Сакскобургготски за решението за „Врана”: Омерзен съм!

По делото не е било и доказано, че държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета. "От събраните по делото доказателства се установява, че Дворец "Врана" е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва съдът.

Източник: БТА