Мандатът е връчен, а кандидат-премиерът вече е ясен

Трудна политическа седмица с изненадващи обрати. Преговорите за съставяне на кабинет от обмяна на идеи и политики, преминаха във взаимни обвинения през медиите в задкулисие и външна намеса. А президентът връчи проучвателния мандат на "Има такъв народ", изненадващо – в петък в 17 часа след обяд. Ето и хронологията на събитията:

Остри спорове, взаимни обвинения и тежки критики към министри в парламента (ОБЗОР)

С връчен проучвателен мандат от президентa за съставяне на кабинет, след рязко влошени политически разговори - така приключи парламентарната седмица за депутатите в 46-тия парламент.

Дали решението на Радев е ускорено заради неконстурктивния тон на разговорите между основните претенденти за съставяне и подкрепа на правителство на ИТН, или времето притисна държавния глава – факт е, че президентът връчи мандата по-рано от очакваното.

Хората на Слави Трифонов имат седем дни, за да предложат състав и структура на правителство. Номинацията им за кабинет трябва да получи подкрепата на 121 народни представители в пленарната зала. И ако до преди седмица това изглеждаше напълно възможно, то последните дни ситуацията се обърна на 180 градуса.

ЧЕРВЕНА ЛАМПА: Втвърден тон на преговорите за правителство (ОБЗОР)

Кризата в преговорите за редовен кабинет започна в средата на седмицата. Очакваният мандатоносител „Има такъв народ” се ядоса на очакваните партньори за бъдеща подкрепа на правителство от „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. От партията на Слави Трифонов видяха опит за кадруване.

„Какво се случи през тези 4 дни, че „Демократична България” се отметна от своята позиция и реши да поставя условия и да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Мръсни игри с мръсни хора. Явно не сте разбрали, че ние няма да играем по вашата игра. Иванов и Манолова, явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива ръце, защото водите страната към нови избори”, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов: Асен Василев е откраднал интелектуална собственост, не може да бъде министър

Дали Борисов се радва на ситуацията, не стана ясно. Със сигурност обаче бившият премиер, оказа се, не е изненадан от поведението на „Демократична България”.

„Аз съм им сърбал попарата. Казах му на Слави през медиите, че ще го оставят на средата на реката. Цялата работа е за постове”, смята лидерът на ГЕРБ.

И ДПС реагираха. От Движението видяха задкулисие при опита за съставяне на кабинет и то не само политическо.

„Виждам дългата ръка на Прокопиев. Двама служебни са негови. Лъсва моделът на задкулисие, който трови България. Ако ще се правиш на държавник, излез зад кулисите, не се крий като тлъст котарак. Финансовия министър назначи приятеля си, културиста, с данъчни измами”, посочи Йордан Цонев в ефира на „Здравей, България”.

А основните заподозрени за провала на разговорите са убедени, че напрежението не идва от тях и в поведението им задкулисие - няма.

„Не може да поставяш някого в ъгъла и той ще гласува, иначе ще бъде обвинен, че той е предизвикал изборите. Няма нищо страшно от избори”, посочи Христо Иванов.

„Изказването на "Има такъв народ" беше аплодирано от ГЕРБ и ДПС. Защо? Защото и за ГЕРБ, и за ДПС, ДПС е радост”, заяви Мая Манолова.

Развоят на събитията с изострените преговори не притесни социалистите.

„Има такъв народ” изненадващо и публично заявиха кой министър от служебния кабинет е предлаган от „Демократична България” и защо няма как да се съгласят да е в състава на бъдещо редовно правителство с мандат на ИТН.

„Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър”, каза Йорданов. Самият Асен Василев остана изненадан от реакцията на Йорданов и видя външна намеса в отношението на ИТН.

„Изведнъж, след като ме каниха, три пъти идваха при мен да ме канят за правителство в „Има такъв народ“, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка, на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов”, смята служебният финансов министър.

А в разгара на скандала лидерът на ИТН Слави Трифонов предупреди през социалните мрежи, че политическите разправии на този етап предвещават нови избори. Отговорност за тях ще носи Христо Иванов, категоричен е той. Ако има такива, те ще са успоредно с президентския вот на есен.