Лидерът на „Има такъв народ” отговаря на актуални въпроси във видео в социалните мрежи

„Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Христо Иванов излезе, без разговор, без предупреждение, да чете декларация от парламента. И казва – аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш? Аз му се обадих и му казах: „Иванов, явно звъниш на друг телефон, защото в няколко интервюта казваш, че си ми звънял, а аз не вдигам. Явно звъниш на друг телефон, защото такова нещо на моя не виждам. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, за да може по нормален начин да го обсъдим”. Той не ми се обади, когато тръгна да чете тази декларация и да казва в кабинета какво може и какво не може. Ако ми се беше обадил, може би щеше да има друга концепция", това заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов във видео, качено в социалните мрежи, на което отговаря на актуални въпроси.

Тошко Йорданов: Ако Николов стане премиер, няма да берем срам в ЕС

Трифонов посочи още, че напоследък единственото, което чува, са критики, но не и факти. Според него в момента "всички са срещу всички", а от "Има такъв народ" не са симпатични на никого. Защо това се е случило, Трифонов няма отговор. По време на интервюто с Тошко Йорданов, който е заместник-председател на партията и председател на парламентарната група, Трифонов обвини журналистите и националните медии в това, че по време на управлението на Бойко Борисов те са отразявали единствено неговите действия. Според него в момента е настъпил хаос.

Трифонов с цитат от Марк Твен: Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени

„Властта не е самоцел за нас, не е на всяка цена. Тя е средство, не са дяволи, които са цел за мен и хората около мен. Няма външен натиск. Това са слухове, които обикалят около нас и около мен. Те са просто слухове, на реалността и на гравитацията не им пука за слухове. Ние правим това, което сме решили, и не се влияем от никого, освен от тези, които са ни пратили в този парламент. Те са единствените, които биха могли да повлияят на някое наше решение. Нито медии, нито Христо Иванов. Винаги е било така”, подчерта Трифонов и добави, че изборите не са проблем, а естествен ход.

Той обясни и, че с Асен Василев имали разминавания относно финансовата политика. Според Трифонов служебният финансов министър искал да се теглят заеми. Лидерът на ИТН пък смятал да харчи, ако има излишък. Тези различия, както и разкритията, които от партията представиха от парламентарната трибуна преди дни за бизнес миналото на Василев, отказало Трифонов от решението да работи с него. 

Тошко Йорданов: Асен Василев е откраднал интелектуална собственост, не може да бъде министър

 

 

"Изтеглянето на Николай Василев не е въпрос на слабост. Той е един изключително достоен човек с много качества. Когато решихме да подходим чисто практично към визията на един кабинет, решихме да се свържем с хора, които имат сериозен опит. Василев има такъв, бил е два пъти министър. Запознах се с него и семейството му и установих, че той е много кадърен и много морален човек. Дълго време работихме на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет", сподели Трифонов.

Лидерът на ИТН е бил изненадан от публичната реакция на обявения от него кабинет.

Трифонов: Христо Иванов реши да взриви обстановката

„Някои хора, визирам Христо Иванов и „Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало ДПС, Николай Василев също е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ. На въпроса защо мисли така, той не можа да ми отговори. В крайна сметка се създаде една ситуация, по-скоро напрежение, от този ход, че ще правим правителство на малцинството. Оттеглихме Василев, защото се създаде впечатление, че има връзка с нещо старо, нещо, което не е достатъчно почтено. Няма проблем, има и други хора, които имат необходимите качества да поемат този пост, както стана ясно”, обясни още Трифонов.

Според него от „Демократична България” искат постове, въпреки, че твърдят обратното. Той е на мнение, че на партията се отделя повече от необходимото внимание.

Слави Трифонов обяви кога Пламен Николов е бил избран за премиер

„Те си имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора. От своето присъствие и силата им в парламента имат и възможността да взимат определени решения. Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма и ще носят своите последствия. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Той има точно толкова, колкото му е определил суверенът – да бъде четвърта политическа сила. Не му е отредил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде. Ако иска, да подкрепя, ако не иска, да не. След това ще се случи, каквото ще се случи", каза лидерът на ИТН и предупреди, че всеки един ще носи политическата си отговорност.

„В продължение на над 20 години всеки ден съм бил по телевизията и сега се наслаждавам на възможността да не присъствам толкова в публичното пространство. Мога да си върша работата и без да давам интервюта и да обикалям по студиата. Това ми е изключително неприятно. Слухове за мен е имало, откакто съм в публичното пространство. Повечето от тях са неприятни, не знам защо хората ги харесват”

Според него "ходенето по телевизиите" изкисква огромни усилия. Трифонов отново цитира Марк Твен и посочи, че "слуховете за него са силно преувеличени". Семейството на политика и тв водещ всеки ден поддържат връзка с него и не обръщат внимание на слуховете, посочи още той.