Депутатът от ИТН посочи, че кандидат-премиерът е образован и изключителен специалист

"Пламен Николов е изключително образован. Ако стане министър-председател и изпълнява служебните си задължения в ЕС, няма да берем срам. Човек е изключителен специалист. Според нас изпълва със съдържание поста, който евентуално ще заема. Той е комуникативен, човешкият термин е „разбран човек”, с него може да се води диалог.", заяви в ефира на "Събуди се" лидерът на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на ИТН (ВИДЕО+СНИМКИ)

Йорданов сподели, че кандидатът на ИТН за премиер е бил в реалния бизнес, рискувал е собствените си пари за развитието на фирма, поемал е отговорност за големи проекти.

 

 

„С Пламен Николов работим от три години и половина. След референдумът, който направихме,  проведохме събеседване с хора, които са с качества имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим”, каза още Йорданов.  Според него няма политик, който да е „дошъл” с натрупан политически опит.

Кой е Пламен Николов?

„В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме. Грубо казано, имаме фирма, с ръководство по отдели. Всеки един български гражданин, по Конституция, може да изпълнява тази длъжност, стига да има висше образование и хората да му гласуват доверие", смята още депутатът от ИТН.

От партията са имали възможността да работят с Николов и да се уверят в качествата му. Асен Василев се е появил като "фойерверк", изглеждал е добре, общественото мнение също е изиграло ключова роля за "Има такъв народ", които поканиха служебният финансов министър и двама негови колеги в първия си проектокабинет.

Тошко Йорданов: Ще представим кабинета в парламента (ВИДЕО)

Ние поехме своята отговорност и втори път не сме го предлагали, след като разбрахме какво се е случило. Този, който го е предложил преди това, дали го е проверил? Василев за втори път е в служебно правителство. Вина ли е, че сме го номинирали? Вина щяхме да имаме, ако го направим министър, след това, което знаем за него.Човекът има бизнес минало, което не е добро. Христо Иванов си позволи да ни казва кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим. Отговорността се носи от този, който го е направил министър, не от нас. Аз не казвам, че президентът се е справил зле – служебният кабинет е прекрасен, могат да се допускат грешки. Ако имаме възможност да имаме кабинет, възможно е да имаме някой,който да не е достатъчно читав или да не стане достатъчно добър. Въпросът е да се реагира след това правилно. Тук просто се получи пренатягане с няколко човека с постоянно обяснение колко са светци. Засветиха червени лампи след разговора ни с него”, обясни Йорданов.

Той посочи, че няма да се извини на Асен Василев, тъй като е съобщил само факти. Според Йорданов служебният финансов министър лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение.

Слави Трифонов обяви кога Пламен Николов е бил избран за премиер

"Тази врътка Асен Василев я е направил още няколко пъти. Откраднал е код, който е продал на китайското правителство", разкри депутатът от "Има такъв народ".

Йорданов коментира и спекулациите, че от партията са сменили името за кандидат-премиер в последните минути и първоначално са смятали да предложат Петър Илиев, който беше кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет.

„Това тръгна от Николай Хаджигенов. На срещата ни с „Изправи се БГ! Ние идваме!” обсъждахме кои имена те не биха подкрепили и поради какви причини. С Петър Илиев работим от референдума, той е прекрасен юрист. Хората, които са от нашия екип, ги защитаваме, особено ако им „скачат” с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя”, коментира депутатът.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" коментира и отношенията и преговорите с "Демократична България".

 

 

„Когато обявихме първия вариант за кабинет, ни казаха, че е рано и трябва първо да се говори за политики, а не за хора. Те казаха, че са важни действията по сектори. След което сега се връщаме на точка 1. Ние трябваше да получим одобрение от друга политическа партия ли какъв екип да предложим? Една работа се върши от едни хора, но е важно какво се върши. Парламентът е този, който трябва да свърши половината работа”, смята Йорданов и обвини „Демократична България” в саботиране на процеса, скачайки срещу евентуалния кабинет.

Една от основните тези на „Демократична България” е, че не искат да виждат ДПС в бъдещото правителство. По темата Йорданов заяви следното:

„Христо Иванов е бил министър във второто правителство на Бойко Борисов. Как може този човек, който стана министър на Борисов, нарича го шефе, но преди това го нарече мутра във Facebook, да си позволява да пита защо някой друг е бил коалиционен партньор в друго правителство. Ако аршинът е еднакъв, ако обича, друг да зададе този въпрос. Къде при нас има ДПС? Поканихме на опознавателна политическа среща да си представим политиката всички, освен ГЕРБ. Те са с отвратителен знак и ДПС са с отвратителен знак, защото им бяха партньори. С ДПС ние експертни срещи не сме водили, няма и да водим разговори с тях. Това е очевадно”.