Това заяви съпредседателят на "Демократична България"

Нагласата на „Демократична България” е да участва в срещата с „Има такъв народ”, за която вече са получили писмо от партията на Слави Трифонов. Това заяви Христо Иванов. 

„Когато получим пълната информация за нагласите, намеренията, плановете и персоналния състав на кабинета, нашата коалиция ще вземе своите решения за това как да се отнесе към предложения проектокабинет”, уточни още Иванов.

ПОЛИТИЧЕСКИ СТРАСТИ: Онлайн „престрелка" между Слави Трифонов и Христо Иванов (ОБЗОР)

Той е на мнение, че обещаната на хората промяна може да се случи само с решителни хора, които са доказали своята компетентност и готовност да се борят - дали като политици, или граждани, но да имат биография. 

„Съвсем ясно да кажем - ние наши представители не излъчваме и не предлагаме. Предлагаме формула и сме предлагали елементи на такава формула, така че това правителство да бъде работещо от гледна точка на това, за което са ни изпратили гражданите”,  обясни съпредседателят на „Демократична България”.

Иванов е категоричен, че трябва да има изисквания към всички министри. Премиерският пост бил изключително важен, защото човекът на него „не е просто някакъв бушон, който стои на челото на масата в Министерския съвет, а „човек, който трябва да може да бъде лидер”.

Христо Иванов: Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже

Той обясни още, че ще се отнасят с уважение към професионалната биография и житейския път на всеки един от предложените кандидати. „Не става дума да даваме оценки кой колко е работил, какъв е и що е. Кандидатите трябва да се ползват с уважение”, допълни Иванов.

„Това са хора, които са се нагърбили да изпълнят гражданския си дълг и ние трябва да подхождаме с уважение към тях. Което не означава, че ще бъдем безкритични от гледна точка на високите постове, за които те са номинирани. Това е политическа логика, не е въпрос на междуличностни отношения, размяна на някакви естетически очаквания кой какво мисли”, каза още той.

Съпредседателят на „Демократична България” обясни, че ще настояват за ясен ангажимент, нямало значение дали на него ще пише „споразумение”, „меморандум”, „записка” или „програма”: „Аз искам да мога да кажа на своите избиратели, че знам за какво съм гласувал, ако се търси моята подкрепа”, заяви още Иванов.

Той обясни, че не се чувства лично засегнат от думите на Слави Трифонов. 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК