На този фон, формирането на подкрепа за ново редовно правителство остава с много въпросителни

Насред рекордните жеги - горещи политически страсти у нас. След видеоинтервюто на Слави Трифонов, се появиха остри реакции и от Христо Иванов, и от Николай Хаджигенов срещу „Има такъв народ”. Според политолози това поставя под въпрос съставянето на правителство. А междувременно от първата политическа сила разпращат покани за срещи към трите партии, с които преговарят. Целта е да им разкрият състава на бъдещия кабинет.

Слави Трифонов за Христо Иванов: Като какъв предлагаш имена за кабинета?

Лидерската битка между Слави Трифонов и Христо Иванов започна през Facebook. Първи беше лидерът на "Има такъв народ".

"Като какъв ги предлагаш? Някой искал ли е от теб да предлагаш? А ти като какъв се водиш за предлагач? Като какъв предлагаш – като четвърта политическа сила ли?”, каза той във видео, качено във Facebook.

Последва и дълъг пост на Иванов. Малко преди полунощ съпредседателят на "Демократична България" обвини Трифонов в лъжа. И дойде ред спорът да излезе от Facebook.

Иванов обяви, че ако изобщо бъде потърсена подкрепа по някакъв сериозен начин, коалицията на „Демократична България” щяла да се запознае със състава на предложения Министерски съвет и да вземе колективно решение дали да дадат подкрепа за кабинета.

Христо Иванов: Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже

Постовете във властта се оказаха другата пробойна на добрия тон между двамата лидери.

"Аз знам какво искат те, искат постове", смята Трифонов.

"Съвсем ясно искам да кажем - ние наши придставители не излъчваме и не предлагаме. Предлагаме формула, така че това правителство да бъде работещо", контрира Иванов.

Остава интригата около кандидата за премиер - дали Пламен Николов ще срещне одобрението на партиите, потърсени за подкрепа. А прочит на лидерските битки направи друг лидер, който е сред търсените за подкрепа.

"Подобни престерлки са глупави и пречат, естестено. Не са нормални всичките тези неща - изявления от джипката, от дивана, този виновен и онзи виновен. Добре, ние сме виновни, съгласих се. Може ли да направите правителство? Можете - с ГЕРБ, БСП и ДПС. Честито. Това ли е идеята? Ако не е, случайно, това идеята, не е това и начинът", смята Николай Хаджигенов.

 

 

Политолози очертаха, че хоризонтът е да има нови избори. „Очевидно е, че посланието на Трифонов е към неговите избиратели. Той ги подготвя за вариант за предсрочни избори, в които те ще успеят да прехвърлят отговорността към другите. Те очакват, че при предсрочни избори ще постигнат по-добър резултат”, коментира доц. Антоний Гълъбов.

„На моменти изглежда, че облаците се разсейват и се появява светлина на хоризонта за формиране на редовно правителство, но бурите се сгъстяват и вървим към предсрочни избори. Виждате, че тонът доста се е втвърдил и от едната, и от другата страна”, добави доц. Петър Чолаков.

Тошко Йорданов разкри, че политическите ръководства на „Изправи се БГ! Ние идваме!”, „Демократична България” и БСП ще получат покани за срещи, на които да ги запознаят със структурата и състава на проекта им за Министерски съвет.

Политолози: Вървим към предсрочни парламентарни избори

„Това не бяха консултации. Вместо да виждаме известно сближаване на позиции, виждаме точно обратното. Където има сходство, то е по законодателна програма, а не по отношение на правителството”, смята Гълъбов.

„Когато се заявяват позициите по толкова твърд начин, няма възможност за диалог. Според мен и от едната, и от другата страна бяха допуснати много грешки”, добави Чолаков.

В петък изтича 7-дневният срок, в който „Има такъв народ” трябва или да предложи за гласуване състав на Министерския съвет, или да върне мандата на президента. А две гласувания в пленарната зала - за избор на премиер и състав на Министерския съвет, ще определят - ще има ли редовен кабинет или нови избори.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК