Вече почти седмица част от най-известните курорти в Турция са обградени от огън

Шести ден продължава борбата на Турция с огнената стихия, която бушува в гористи местности край турски морски курорти. Сухото време и силният вятър разпалват огъня и затрудняват усилията на пожарникарите.

Продължава борбата с пожарите в Южна Европа (ВИДЕО)

Осем души са загинали досега, а местни жители и туристи бяха принудени да напуснат с лодки курортите, в курортите се намират и много българи. Много жители загубиха в пожарите домовете и животните си.

Видео: Ruptly

Вече почти седмица част от най-известните курорти в Турция са обградени от огън. През това време пламналите пожари са над 100. Част от тях вече са изгасени. Други продължават да бушуват. Георги е на почивка в Мармарис вече повече от седмица. Помни началото на пожара. 

"Пожарът беше на 50 метра зад нашия хотел. Чуха се линейки, сирени, видя се силен пушек, дим. Нищо не се виждаше. Слънцето се скриваше до такава степен, че все едно е слънчево затъмнение", разказа той. Георги споделя още, че организацията на турските власти била светкавична. А всичко това помогнало и на туристите да се чувстват в безопасност.

Високите температури и силните ветрове са основната причина за пламъците. Властите обаче не изключват и версиите за палеж и саботаж от страна на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Не навсякъде обаче било рай. Още първия ден почиващите в един от хотелите били евакуирани. На плажа. А част от живеещите, изкарани от домовете си. С лодки. Освен в Мармарис, големи пожари има и в Бодрум. И в Анталия.