Местните производители ще търсят правата си по съдебен път

Тема по зрителски сигнал. Запрашен участък вследствие на пътен ремонт притеснява жители в района на селата Кичево и Оброчище. В момента част от пътната отсечка, която се реновира, е осеяна с прах и пепел, а автомобилите, които преминават, разнасят пепелта по реколтата на местни производители. От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че правят всичко необходимо, за да се намали запрашеността в района. Местните производители обаче са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път.

Пътувайки по пътния участък между двете села, веднага правят впечатление големите облаци от прах. Местните хора са силно притеснени от голямото количество пепел, която се издига след всеки преминаващ автомобил.

В района има десетки земеделски производители. Един от тях е Борислав Дяволов, който повече от 20 години произвежда декоративни растения за парково и градинско озеленяване.

„Преминаващите автомобили вдигат облаци прах. Той е навътре в полето до 230 м, до най-дълбоката точка на нивата. Представете си каква запрашеност и какви облаци пепел се вдигат на този път”, обясни той.

Оказва се, че това е фатално за насажденията. „Растенията в момента са запечатани. Те не могат да дишат, не могат да фотосинтезират и не могат да се охлаждат на тези горещини. Растенията са блокирани и потенциално обречени на висока смъртност. Според мен 70-80 % от тях ще загинат”, прогнозира Дяволов.

От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха за NOVA, че трасето се обновява по технологията „студено рециклиране“. Тя включва фрезоване на съществуващата пътна настилка, към която се добавя материал от трошен камък. За намаляване на запрашеността по участъка периодично преминават водоноски, но според местните това не дава резултат.