Все още няма яснота кои политически сили ще подкрепят кабинета на „Има такъв народ”

Ден преди връчването на изпълнения мандат на президента - още няма яснота кои политически сили ще подкрепят кабинета на „Има такъв народ”. Преговорите ще продължат чак до гласуването другата седмица.

Междувременно в Народното събрание се състоя първият блиц контрол на премиера и тримата му заместници. Стигна се и до размяна на обвинения заради идващата нова вълна на коронавируса. Депутатите решиха и окончателно да не намаляват заплатите си.

30 часа преди да изтече срокът на първия мандат за ново правителство, от „Има такъв народ” обявиха – вратата към другите партии все още е отворена. „Ние сме свободни да разговаряме – да продължим с „Демократична България”, там не сме затворили вратата, с „Изправи се БГ! Ние идваме!”, както и с БСП. Надявам се да бъдат мъдри, за да не стане после така, че да се чудят кой спря същност идеята за промяна”, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Балабанов: Не сме затворили вратата към никого, готови сме за разговори

Разговори в търсене на подкрепа се водят, обяви от своя страна кандидатът за премиер Пламен Николов. Той каза още кога ще занесе папката на „Дондуков 2“, с уточнението, че целта е мандатът да бъде изпълнен. „Утре е последният конституционен срок. Ще отидем, след като постигнем абсолютно всички договорки”, каза Николов.

Николов: Връщаме изпълнения мандат, когато постигнем всички договорки

На масата за разговори днес обаче седнаха само от БСП - за да обсъдят не министрите, а програмата с приоритетите на следващата власт, която от „Има такъв народ” вече представиха.

„Разговаряхме с колегите. Казахме им, че искаме да направим някои корекции, както и да направим допълнителни предложения за неща, за които сме говорили,  но ги няма в декларацията. Имаме да уточняваме още много неща преди да решим какво да правим”, заяви Корнелия Нинова.

Нинова: Разговорите с ИТН за политическата декларация продължават и утре

Разговори се водят и в двете формации, от които се чака подкрепа – „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Те обаче са вътрешнопартийни и трябва да приключат с решение – ще дадат ли зелена светлина за кабинета на Слави Трифонов.

„В момента чакаме нашите органи да вземат решение и това е всичко, което мога да кажа публично”, каза Христо Иванов.

„В петък и в събота всеки от нас е насрочил форуми на своите организации, на които ще се обсъжда този въпрос”, посочи Мая Манолова.

На фона на въпросителните за новата власт – чифт дънки в парламента се превърнаха в метафора за преговорите. Депутатът от „Има такъв народ” Филип Станев получи забележка в пленарната зала за това, че е дошъл на работа в парламента със скъсани дънки, които пък са ядосали други парламентарни групи.

Ива Митева с остра забележка за скъсаните дънки на Филип Станев (ВИДЕО)

Самият Станев обясни каква е символиката точно на този модел дънки. „Те не са просто дънки, в тях има скрит символ – това е скъсаното доверие между гражданите и политиците, които ние ще се опитаме да зашием отново”, каза той.

Това обаче не се отнасяло за преговорите за правителство.  „Преговорният процес продължава. Той не се е скъсал. Вратата е отворена, там дънките са здрави”, категоричен бе Станев. Той обеща, че вече ще носи тези дънки само вкъщи. 

Какво следва оттук нататък?

Утре, вероятно следобяд, „Има такъв народ” ще връчат на президента изпълнения мандат. Това означава, че ще му предадат папката със структурата и състава на проектоправителството.

След това Румен Радев ще изпрати предложението за министър-председател и за Министерски съвет на Народното събрание. А там вече трябва да насрочат на кое заседание ще бъде гласувано. Първото редовно заседание на парламента другата седмица е в сряда, 11-ти август.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК