Премиерът и трима негови заместници бяха на блиц контрол в парламента

Служебната власт отговаря на депутатски въпроси в края на мандата си. Основният спор се очерта около борбата с пандемията на прага на очакваната нова вълна. Обратното броене за служебния кабинет започна, а премиерът и трима негови заместници бяха на блиц контрол в парламента.

Премиерът Стефан Янев обяви, че страната ни е на прага на нова вълна от COVID-19. Призна обаче, че ваксинацията у нас върви с бавни темпове. Бившият здравен министър пък избра именно пандемията, за да атакува служебната власт.

Напрежението в пленарната зала се покачи с излизането на трибуната на бившият здравен министър. „Кой управлява здравната криза – президентът, планът, правителството или Кацаров? Къде е министърът? Той е в отпуск, на ваканция, на море. Уморен е от два месеца работа”, заяви Костадин Ангелов.

„Мотивите, според които министър Кацаров не е бил 2 дни на работа, са съвсем различни и не бива да се коментират на такава трибуна", каза Стефан Янев.

ОБРАТНО БРОЕНЕ: Последни разговори за подкрепа на новото правителство (ОБЗОР)

Нова серия обвинения дойдоха след полемики с парите за медиците на първа линия.

„В COVID вълна имаме дълбока криза с мотивация на медиците. Съжалявам, че трябва да се червите, защото здравният министър го няма”, посочи Ангелов.

„Управлението на кризата и този план, подготвен от Кацаров, фокусира вниманието точно върху медиците на първа линия”, категоричен бе Янев.

Бавният темп на ваксинация в страната стана причина и за признания. „80% от хората ще се сблъскат с четвъртата вълна, но няма да са ваксинирани”, каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

„Ваксини има за всички. Мотивационната кампания не дава голям резултат”, посочи Стефан Янев.

„Ваксините спасяват живот. Моля ви, когато ходим по избирателните си региони да призоваваме хората да се ваксинират”, каза Александър Симидчиев от „Демократична България".

Николов: Връщаме изпълнения мандат, когато постигнем всички договорки

Служебният премиер трябваше да отговаря и за нарушенията, извършени от кабинета „Борисов 3”.

„Нарушенията са свързани преди всичко с пари, които са насочвани в области, където не е ясно тяхното прозрачно и ефективно харчене”, посочи още Янев.

„Става ясно, че пътят на парите е пътят на мафията”, заяви Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От думите на Стефан Янев стана ясно, че в началото на следващата седмица служебният кабинет ще бъде готов с анализ за свършеното през последните близо 3 месеца.

Вицепремиерът Атнаас Пеканов заяви, че на този етап европарите за България по Плана за възстановяване не са застрашени.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК