18 от тях са поставени под наблюдение, заяви за NOVA гл. комисар Николай Николов

„198 пожари са гасили българските огнеборци през изминалото денонощие. Всички пожари са локализирани, 18 са поставени под наблюдение”. Това заяви за NOVA гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Сред по-значимите пожари е този във Велинград, който предизвика частично бедствено положение заради задимяване, както и този в Кюстендил. Наши зрители изпратиха кадри от огнената стихия във Велинград до рубриката "Моята новина". Пожарите са обхванали около 1000 декара площи, част от които иглолистни насаждения. На място е изпратена цялата РС ПБЗН - Велинград, както и още 30 огнеборци от службите в област Пазарджик.

Обявиха частично бедствено положение в община Велинград

„Чух се с колегите от Северна Македония. Активно работят и ограничават пожара. Основната им задача е да го локализират, за да не тръгне към България. Той е на 10-ина километра от страната. На нашата граница се правят специални операции, които се ръководят от областния управител на Благоевград”, каза още комисар Николов.

Пожарът в Северна Македония се приближава към България

Той посочи, че рискът ще се увеличи, ако се появи силен вятър. Към момента няма нужда от евакуация на хора в населените места, където бушуват пожари. Органите на реда обаче са в готовност да прибегнат към подобна мярка.

 

 

„Опасността ще съществува поне до 14 август. Днес ситуацията е малко по-благоприятна. За съжаление, не вали там, където искаме”, добави ком. Николов.

В момента усилията са концентрирани към ограничаването на пламъците на границата ни със Северна Македония. Какви мерки се взимат, за да бъде спрян огънят, проверява на място главен комисар Николов.