Това обяви Борислав Сандов

Отказ за подкрепа към кабинета на „Има такъв народ”. Една от партиите в коалицията „Демократична България” е взела решение да не подкрепи кабинета на Николов. „Зелените”, които са част от ДБ, имат четирима депутати. Именно те са първите от така наречените „партии на протеста", които обявиха решението си.

Така неизвестните пред кабинета на Пламен Николов стават повече, отколкото бяха допреди седмица, когато всички говориха, че мислят в една посока. 

„Адмирации за решението им и за готовността да го оповестят достатъчно рано”, каза Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

От „Демократична България” обявиха, че парламентарната група се събира в понеделник и тогава ще бъде ясно дават ли подкрепа за кабинета, или не. От решаващо значение ще са и гласовете на групата „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Очаквахме нормалност. Не съм сигурен, че я видяхме. Преценихме, че има нужда от време, за да потърсим информация. Хората в правителството са ни абсолютно непознати. С Иво Атанасов съм разменил 5 приказки, това не е достатъчно”, каза Хаджигенов.

Динамичните процеси за съставянето на редовен кабинет коментира и служебния премиер от Плиска.

„В политиката всичко е възможно. Важни са условията, важни са принципите. Начинът на сглобяване на такъв вид мнозинства без ясни ангажименти и без ясни приоритети не вещае дългосрочност на проекта”, заяви Янев.

И прогнозира недълъг живот, ако се стигне до кабинет на малцинството.

Стефан Янев обяви, че ръководения от него кабинет има готовност да продължи да управлява, ако и в този парламент не успят да излъчат редовно правителство, каквито прогнози се появиха.

„ИТН наистина се опитват да счупят политическата система. Идва едно състояние на хаос и не знаеш кой взима решенията. Моята прогноза е, че този кабинет няма да бъде одобрен”, коментира журналистът Валерия Велева.

Парламентарните групи на БСП и ДПС все още не са обявили своите решения.