Националният съвет на левицата вероятно ще подкрепи това искане на парламентарната група

„Има такъв народ" трябва да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове. Изявлението на Петър Илиев (в ефира на NOVA, бел.ред.) обаче е смущаващо за нас. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в понеделник. 

Трифонов: Не ползвайте Петър Илиев за причина да не подкрепите кабинета на ИТН!

"Петър Илиев е консултирал БСП по писането на 2 или 3 конституционни жалби като юрист. Като такъв той има добри качества. Има разлика обаче между това да си добър юрист, и това да си кандидат за вицепремиер", категорична бе Нинова.

Според нея предлагането на състав на Министерския съвет е отговорност на мандатоносителя. "Ние сме последователни, принципни и стабилни от началото до края на този процес. Положихме максимални усилия да гарантираме стабилност в държавата, работещ парламент и редовно правителство, което да посрещне COVID криза и социални проблеми", подчерта тя. 

Нинова благодари на екипите на левицата и на ИТН за това, че в крайна сметка е било изготвено поразумение за политики и приоритети, подкрепени и от двете партии.

Трифонов: Ако партиите на протеста не подкрепят кабинета на ИТН, това ще бъде предателство

„Искам да благодаря на колегите от ИТН, които извървяха дълъг път – от това да не искат разговори до подписване на документ за ангажиране с политики. В него залегнаха всички предложения на БСП. Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57 на брой”, поясни Нинова.

Парламентарни сметки: Ще събере ли подкрепа кабинетът на ИТН