90 % от пожара е ограничен, обяви гл. ком. Николай Николов

Големият горски пожар, който гори в Рила, се вижда от Космоса. Огънят е засегнал над 15 хиляди декара площ. Вече е ясно и какво е причинило пожара - човешка небрежност. Намерено е огнище, в което вероятно туристи са палили огън, но после не са го загасили. Огънят, който е тръгнал от 1900 метра надморска височина, след часове битка вече е овладян. Това обаче не означава, че не тлее, тъй като все още има опасност от повторно възпламеняване на обгорелите дървета. 

Борбата със стихията ще продължи и в четвъртък. Горят около пет декара между Мусаленска пътека и кабинковия лифт „Ястребец”. По информация на NOVA огънят е избухнал в 14.00 ч. вчера в труднодостъпната местност.

КАДРИ НА ЖИВО ОТ РАЙОНА НА ПОЖАРА ГЛЕДАЙТЕ ТУК

200 пожарникари, 50 горски служители и над 100 доброволци. Всички те са в гората над Рила от рано сутринта. С огъня се бори и Станислав, който е резерв в армията. „Трябва да се помага, няма как. Ще останем докато трябва”, заяви той.

За да върви работата бързо, доброволците слушат указанията на огнеборците и горските служители.

„Тук си е нашата планина, дошли сме да помогнем на пожарникарите и да се загаси това чудо”, посочи доброволецът Николай Ковачев.  Помощ дойде и от целия ски курорт - с храна за всички бойци в гората и вода за потушаване.

„Пълна е системата на снежна инсталация горе, откъдето ние подаваме вода”, заяви Василия Константинова, директор на „Бороспорт”.

Боровец е на около 2 километра от мястото на пожара и няма опасност за курорта. Към момента няма данни за пострадали.

„Той е започнал от пътека, която свързва междинна станция на кабинков лифт с Мусаленска пътека. Не е изключено пожарът да е възникнал от турист”, посочи Истилиян Маринков - концесионер на гората. 

Огнената стихия над Боровец се разраства (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ако изпълним всичко, което сме планирали и не възникне някоя ситуация, на която не можем да влияем, считаме че пожарът до довечера има всички шансове да бъде овладян. Не угасен. Тук поне още 2-3 дни ще бъдат наши екипи”, посочи главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН

Имаше и непредвидени спънки. „Имаме сега един съществен проблем... От два часа нямаме ток и всъщност водата не може да се качва дотук и не можем да работим”, твърди Александър.

На места огнеборците дори нямаше как да стигнат до пламъците. „Има две огнища, които са в изключително труден терен, отвесни скали и просто не можем там да рискуваме живота на хората, да вкараме линии”, заяви Драгомир Пенчев, Югозападно държавно предприятие.

Продължава борбата с пожара над Боровец (ВИДЕО)