Той обяви, че ще проведе нова серия консултации с парламентарните групи

Президентът Румен Радев - с ултиматум към депутатите. Ще връчи втория мандат за съставяне на правителство, но при няколко условия. На масата Радев постави актуализацията на бюджета, работата на парламента и насрочването на дата за президентските избори. А в Народното събрание, опити за сформиране на Комисия по бюджет и финанси, без която няма как да има актуализация. От парламентарната трибуна се чу и извинение, след скандалите от вчерашния ден.

Румен Радев обвърза връчването на следващия мандат с актуализацията на бюджета. Той обяви, че ще проведе нова серия консултации с парламентарните групи. Радев поиска да види отговорност от партиите. Веднага след изказването му дойдоха и реакциите в парламента. Едни го критикуваха, а други определиха действията му като разумен ход. На въпроса кога ще връчи втория мандат, президентът отговори с въпрос.

Аркади Шарков: Предходното правителство разду бюджета, сегашното продължава

„Кога българският парламент ще актуализира бюджета?  Изисква се актуализация на бюджета. Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани.... не можем да изоставим хората без финансова и социална подкрепа”, категоричен беше държавният глава.

Румен Радев обяви, че няма да бърза с процедурата. „Искам да видя ясен ангажимент и кой как работи. Планирам да направя консултации”.

Колкото до острия тон и декларациите от последните дни, Радев беше нееднозначен:  „По-правилната оценка биха дали психолозите”.

Думите на президента отекнаха в парламента. „Първо искам да се запозная детайлно с това, което е казал, защото не искам да разсъждавам върху нещо, което не съм видял в пълния му вид. След което ще си поговорим за това нещо. Консултации за? Нашето мнение беше казано вече”, посочи Ивайло Вълчев, "Има такъв народ".

„Очевидно е, че в момента президентът се опитва да извива ръцете на парламентарните групи  за актуализация на бюджета... Освен, че е разединител на нацията, се превръща и в рекетьор”, заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ.

Пеканов: Внасянето на Плана за възстановяване зависи от политическата ситуация (ВИДЕО)

„Правим всичко възможно да има стабилност и да си стигне до редовно правителство”, категоричен е Борислав Гуцанов, БСП.

„Очевидно има нужда от повече време. Аз оценявам това като разумен ход. Въпреки провала с първия мандат, трябва да седнем да говорим… в същия периметър извън партиите ГЕРБ и ДПС”, посочи Христо Иванов, "Демократична България".

„Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации какво мислим ние за забавянето на процедурата”, заяви Мустафа Карадайъ, ДПС.

„Мисля, че най-после някой е решил да постъпи разумно. След като ние не се справихме с разума, се налага президентът да се справи с това”, категоричен е Арман Бабикян, "Изправи се БГ! Ние идваме!".

А още преди да е връчил втория мандат, Радев направи разбор на първия опит за съставяне на правителство. “Опитът за съставяне на правителство на малцинството катастрофира. Да се върнем към нормалните практики! Ще преценя кога и на кого да връча евентуално третия мандат -  като чуя идеите за съставяне на правителство”.

Христо Иванов: "Има такъв народ" дестабилизират конституционния ред в страната

Коментира и настроенията служебните министри да останат редовни.

„Всяка партия е длъжна да защити претенциите за упражняване на властта с мои собствени кадрови решения. Служебното правителство няма как да остане като наследство на партиите”, категоричен в Радев.

Държавният глава не поиска да коментира темата - нови избори, но отправи предупреждение: „Нека да им дадем шанс, но времето им изтича”.

Радев очерта и друга важна задача пред настоящия парламент - насрочване на дата за президентския вот. Но стана ясно, че не подкрепя идеята за избори 2 в 1. „Дали да бъдат 2 в 1 е срещу философията на българския конституционен модел”.

Благодари за декларираната подкрепа от Слави Трифонов, но обясни, че очаква такава от всеки почтен гражданин.

В понеделник Румен Радев събира политическите партии на Консултативен съвет, посветен на мерките в COVID кризата и мигрантския натиск по границите. Част от COVID темата е именно актуализацията на бюджета, която Радев постави като условие. След това трябва да започне нов кръг политически консултации. Ясно е, че вторият мандат отива при ГЕРБ и ще бъде върнат. Надеждата за правителство е съсредоточена в третия мандат, за връчването на който, обаче, няма срок.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК