През изминалата нощ огънят се разрасна

Продължават усилията на пожарникари, военнослужещи,  горски служители и  доброволци да овладеят пожара над село Югово, обхванал стотици декари борова гора в труднодостъпна местност. Няма опасност за населеното място.

Създадена беше добра организация за ритмично снабдяване с вода, като цистерните се извозват с високопроходими автомобили, за да заредят колите на пожарната горе в гората, обясни Димо Янчев от горското стопанство "Кормисош": 

Пожар унищожи къщи в село Кръстава (ВИДЕО)

"Понеже пътят до нас от Нареченски бани е два часа, а от нас до село Югово е час и половина и при така създадената организация противопожарните автомобили успяват много добре да свършат своята работа. Ако вятърът стихне през днешния ден, може би ще имаме шанс да го локализираме".

И днес в гасенето се включиха хеликоптери "Кугър" от авиобазата в Крумово, като тази помощ е много важна, обясни главен инспектор Димитър Бришимов от Пловдивската пожарна:

 

 

"Хеликоптерът ни помага до толкова да го държи пожара ниско. По този начин щадим гората, пожарът да мине през нея низово, да изгорят само тревите и храстите и евентуално голяма част от дърветата да бъдат спасени".

През нощта отново ще има дежурни екипи, но е опасно да се работи в гората, допълни Димо Янчев: 

"Понеже обгорелите дървета падат и през нощта човек не може да види в каква посока пада това дърво. Просто условията на безопасност изискват да имаме само дежурства, а не да работим в гората".

 

 

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРИТЕ У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК