Най-малко 1800 са ранените

Най-малко 304 души са загинали при мощното земетресение, разтърсило вчера Хаити. Трусът, със сила 7.2 по Рихтер, е нанесъл сериозни щети на жилищни сгради, хотели и църкви. Премиерът на бедната островна държава обяви едномесечно извънредно положение.

 

 

Най-малко 227 души са загинали при мощното земетресение в Хаити (ВИДЕО+СНИМКИ)

Епицентърът на земетресението е бил на около 12 километра от град Сейнт Луис де Суд. То обаче е било усетено силно както в столицата Порт-о-Пренс на 120 километра, така и в целия Карибски регион.

„Регистрирали сме 304 смъртни случая, от които 160 са в южния департамент, 42 в Нип, 100 в департамента Гран Анс. За съжаление, имаме 1800 пострадали. Някои от тях са в болница, други в специализирани медицински центрове”, каза Джери Чандлър - директор на "Гражданска защита" на Хаити.

Болниците в най-тежко пострадалите региони обаче са препълнени от хора, търсещи медицинска помощ. Премиерът на Хаити обяви, че е мобилизирал екипи, които да помогнат на хората да се справят с последиците от труса. По думите му най-важното нещо сега е да бъдат открити оцелели под руините на сградите.

„Обявих извънредно положение в западната и южната част, в Нип и в провинция Гран Анс. Имаме спешна медицинска ситуация. Здравното министерство започна да доставя лекарства на болниците”, заяви министър-председателят на страната Ариел Хенри.

Американският президент Джо Байдън е издал заповед за оказване на незабавна помощ на Хаити. Страната все още се възстановява от опустошителното земетресение през 2010 година, при което загинаха повече от 200 хиляди души и бяха нанесени огромни щети.