Кира Ярмиш беше призната за виновна по обвинение в нарушаване на ограничителните мерки, въведени заради COVID-19

Руски съд наложи 18 месеца ограничения върху свободата на движение на Кира Ярмиш, говорителка на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални. Това става ясно от профила й в "Туитър", цитиран от "Ройтерс".

Съдът е забранил на Ярмиш да напуска дома си през нощта, да участва в митинги и да променя домашния си адрес, без преди това да уведоми затворническите власти.

Ярмиш е призната за виновна в нарушаване на ограничителните мерки, въведени заради COVID-19. Според полицията това се е случило по време на незаконен протест в подкрепа Навални от миналата зима. Тя определя обвинението като политически мотивирано.

Забраниха на привърженици на Навални да участват в избори

Същото обвинение е повдигнато и срещу други съюзници на Навални. За една от тях, Любов Собол, бе съобщено, че е напуснала страната по-рано този месец. Нито тя, нито нейните съюзници са коментирали местонахождението й.

В момента Навални излежава присъда от 2 и половина години затвор по случай, който според него е скалъпен. Съюзниците на Навални обвиняват властите, че използват закона срещу инакомислещите преди насрочените за 19 септември избори. 

Източник: БТА