Няма данни за привлечени към наказателна отговорност полицаи

На извънредно заседание на Народното събрание депутатите изслушаха вътрешния министър Бойко Рашков заради кадрите с насилие над протестиращи по време на антиправителствените протести срещу кабинета „Борисов 3”. Дебатите в зала през цялото време слушаха бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, а в кулоарите Младен Маринов се извини за случая.

Показаха кадри от камери зад колоните на МС от протестите миналото лято (ВИДЕО+СНИМКИ)

На безпрецедентното заседание бяха изнесени данни как са протекли проверките в рамките на 1 година. Според вътрешния министър Бойко Рашков проверката в МВР е завършила без успех, защото „СДВР се е самопроверявала”. Освен това Рашков смята, че вътрешните министри няма как да не са знаели за записите, защото са ги получили една седмица след 10 юли 2020 г.  

 

„Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоната на Министерския съвет. Има една модерна дума, която се използва в България - „задкулисие”. Тук какво трябва да кажем - „задколоние”. Разчитали са, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация, което е голямата направена грешка. Камерата е работила и е заснела какво се случва зад колоната още в същия ден. Този запис се е съхранявал в НСО и на 17 юли - точно една седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Тоест, всичко е било известно още тогава. Напоследък прочетох, че някой бил крил тези материали, някой. Едва ли не се намеква, че такива като мен са ги криели - една година”, обясни Рашков.

 

„Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение възмущава всички, категоричен е министърът.  

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание. „Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е вярно, къде е административното наказание. Къде е наказанието по НК”, попита той.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Говори студентът, пребит зад колоните на МС

От проверката, която се е извършила в СДВР, са разпознати четирима от полицаите. „Единият - началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг - пак наказание за една година. Останалите двама - с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и избраните санкциите, нищо повече. Единият от тях,  очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита”, коментира Рашков.

Министърът обясни, че до вчера няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност. „Ако такова действие е предприето от прокуратурата, е трябвало да бъде информиран министърът на вътрешните работи още тогава. Или, ако това е направено сега - министърът в мое лице. Такова нещо няма”, добави той.

Слави Трифонов: Изроди срещу децата, които си искат държавата

Като най-интересното в ситуацията Рашков определи решението на прокуратурата да се самосезира след публичното излизане на кадрите с полицейското насилие. „До този момент нищо не знае. Дори обявиха, че са привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За което аз и до момента не съм информиран. За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас, трябва да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, преписките за полицейските действия зад колоната са предоставени на Дирекция „Вътрешна сигурност”, пряко подчинена на вътрешния министър. Следователно - тези материали трябва да дойдат и да преминат през министъра и той да възложи проверката на Дирекцията. Ето защо, аз изключвам министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри”, уточни Рашков. 

Силовият министър обясни, че преписката по случая е била прекратена. Прокурорът, който е направил това, сега е член на Европейската прокуратура. „След този случай. Може би има някаква връзка - не мога да твърдя това. Освен това е благодарила на служителите на „Вътрешна сигурност” за перфектно свършената проверовъчна дейност. Тоест, няма претенции към тази служба. Прекратила е производството, защото не е видяла в материалите, че има данни за престъпление. Дано не съм прав за това, че така си е заслужила мястото на делегиран прокурор”, завърши министърът.  

Янев: Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи

Срещу някои от полицаите, поясни Рашков, е нямало образувани дела. Не така обаче стоят нещата срещу пострадали протестиращи. „Разбрах за едно, което продължава да е на производство. Можем да предположим, че не могат да открият доказателство, затова в стила на сегашната прокуратура у нас, това дело не бърза за никъде, за да се забрави случаят. След някой друг месец могат и да го прекратят”, разкри той.

Проверки тогава са извършени по отношение на журналиста Димитър Кенаров. „За който също са се опитали, водейки го в полицията, да скрият каквото могат като фактология. Независимо от това, че с невъоръжено око всеки можеше да види какви наранявания има той. Независимо от това, че в този случай имаше представено медицинско удостоверение. Независимо от това, че той започна да съди МВР за причиненото. МВР в този случай се е опитало всячески да попречи на нормалното протичане на гражданския процес, по който Кенаров е поискал обезщетение за причинените травми. Когато станах министър, веднага оттеглихме едно от исканията, което беше предявено от представител на МВР - съдът да проверява имотното състояние на Кенаров. Представяте ли си каква пряка връзка има между телесните повреди, нанесени от полицията, и неговото имуществено състояние”, попита Рашков.  

Прокуратурата взе боя под колоните на МС под специален надзор

Той обясни още, че полицаите, които са били зад колоната, не са четирима, а „три пъти повече”. „Оттогава досега те не са установени. Така че оттук нататък трябва да изясним и това. Възникват съмнения относно обективността при определяне вида и тежестта на наказанието”, допълни министърът. 

Единият от полицаите, наказан с лишаване от право за повишаване за две години, го е обжалвал във Върховния административен съд. 

„Представяте ли си каква наглост. Той е със съзнанието, че може да пребива човека на улицата, облечен с униформа, и никой да не го накаже. И се пита в задачата как и откъде се придобива това самочувствие. Във всеки случай не е от нас, а от някой друг. Кой е този, който е давал картбланш това да се прави?”, попита министърът.

НОВА ПРОВЕРКА ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ: Вътрешният министър определи предходните като формални (ОБЗОР)

Рашков коментира, че не е забелязал в различни документации да е имало оръжие сред протестиращите. Именно на тази база са се извършвали подслушвания на протестиращи.

„Подслушванията към онзи момент  - на политици, общественици, граждани, журналисти, е било незаконно, защото са използвали фалшива фактическа основа, квалифицирана произволно като престъпление. Което действително е полъх от 1947 година за контрареволюцията. И сега, през 2020 година, някои живеят с това съзнание”, подчерта министърът.


В Пленарната зала бяха и част от протестиращите, към които е проявено насилие - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака.

„Надявам се дебатът да е задълбочен, изслушването да мине така, както трябва да бъде в една парламентарна република и тези млади хора да могат да ни гледат в очите”, призова председателят на парламента Ива Митева.

Четирима полицаи са с обвинения за насилие по време на протестите

„Филмчето показва ужасяващите факти, че управлението на режима „Борисов” няма аналог в ЕС. Ужасяваща диктатура, боравеща със средства, които използват по време на война. Както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан. Трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си”, каза Николай Хаджигенов.

Пред депутатите Рашков обяви, че с вчерашна дата е сформирана група от представители на различни служби в МВР, които да установят всички полицаи, участвали в събитията от 10 юли.

По време на изслушването се чу и призив за оставки. Депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев се обърна към двамата бивши вътрешни министри и настоящи народни представители от ГЕРБ - Христо Терзийски и Младен Маринов .

„Основните лица на побойниците са две. Едното е Бойко Борисов, другото е Иван Гешев. Инструментът, който те използват сте вие двамата. Хората, които прикриха това престъпление и позволиха да бъдат бити български студенти. Искрено се надявам, ако ви е останало някакво достойнство, бързо да подадете оставки като депутати. Срам ме е да влизам в парламента и да виждам двама отговорни за неща, които сме свикнали да виждаме в Ирак и в затворите там. Подайте оставка и това ще бъде единственото смислено, което сте правили през последната година”, категоричен беше Мирчев.  

„Не съм вярвал, че беззащитен човек може да бъде мачкан по такъв начин”, коментира Иван Иванов от БСП.

„Категорично осъждаме това, което се е случило”, заяви Йордан Цонев от ДПС.  

„Това е осъдително и неприемливо”, заяви Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

Да отговори на поставените от трибуната въпроси не излезе нито един от двамата вътрешни министри по времето на ГЕРБ, които сега са депутати.

„Двама от тези социопати се намират в тази зала. Не знам как в парламентарната група на ГЕРБ не ги е срам, че са сред вас”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

„Дали полицейският ботуш е по-висок от мечтите ви? Дали полицейският ботуш е по-висок от свободата ви? Когато цървули дойдат на власт - те се превръщат в ботуши”, заяви Арман Бабикян – ИБГНИ.

„Излезте и кажете: „Извинявай”, хвърлете си оставките сега”, призова Антоанета Цонева от ДБ.

След като мълчаливо изслушаха 4 часа дебати и обвинения, бившите вътрешни министри проговориха, но в кулоарите.

„Искам да се извиня и съжалявам за тази случка,  която ни стана достояние, за превишаване на полицейското правомощия и използване на помощни средства. Като полицай и като човек не допускам такива действия”, заяви Младен Маринов.

И твърдят, че записи не са били укривани.

„Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана за политически цели и особено когато предстои началото на една предизборна кампания”, каза Христо Терзийски.

Депутатите приеха декларация, с която осъждат действията на униформените. Единодушно беше прието и решение главният прокурор Иван Гешев също да докладва по случая. 

ВСИЧКО ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ ПОД КОЛОНИТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК