Той призова към спиране на обирите на камиони с помощи за нуждаещите се

Престъпен бос в Хаити предложи примирие и помощ за населени места в югозападната част на страната, които бяха силно засегнати от неотдавнашното земетресение. Този жест бе лъч на надежда за операциите по справяне с последиците от земетресението, които бяха нарушени от плячкосване на камионите, превозващи помощи за бедстващите и от други безредици, предаде Асошиейтед прес.

ЕС подпомага Хаити с 3 млн. евро след разрушителното земетресение

Предложението за помощ дойде от лидера на престъпната групировка Г9 Джими Шеризие, известен с прозвището Барбекюто. Въпреки че е влиятелен, Шеризие далеч не е единственият престъпен бос в Хаити, а широко разпространени преди това в социалните медии сведения за предполагаемо примирие, сключено между престъпни групировки, не попречиха на атаки срещу хората, участващи в усилията за справяне с последиците от земетресението. Предложението на престъпния бос дойде на фона на информация от Агенцията за гражданска защита на Хаити, която съобщи, че загиналите в труса са 2207.

След бедствието престъпни групировки започнаха да блокират пътища, за да похищават и обират камиони, превозващи помощи, което принуди участниците в операциите по справяне с последиците от земетресението да транспортират продоволствията и други стоки от първа необходимост с хеликоптери.

Тропическа буря удари Хаити след разрушителното земетресение, още жертви (ВИДЕО)

Сега Шеризие се обърна към хората от най-тежко засегнатите части на югозападния полуостров на Хаити чрез видеопослание във Facebook. Той каза: "Ние искаме да кажем на хората, че Революционните сили Г9 и нашите съюзници изразяваме съчувствие към тяхната болка и скръб". "Революционните сили Г9 и нашите съюзници ще вземат участие в усилията за справяне с последиците от земетресението като им донесем помощ. Приканваме всички наши сънародници да демонстрират солидарност с жертвите, като се опитат да споделят с тях малкото, с което разполагат", допълни той.

Властите все още издирват 344 души след земетресението, в което бяха ранени и 12 268 души, а почти 53 000 жилища бяха разрушени.

Източник: БТА