1400 загубиха живота си след трус с магнитуд 7,2, 7000 са ранените в югозападната част на острова

ЕС ще изпрати на Хаити хуманитарна помощ на стойност 3 милиона евро, за да отговори на нуждите на бедстващото население след опустошителното земетресение, което удари страната в събота, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

Расте броят на жертвите на земетресението в Хаити (ВИДЕО+СНИМКИ)

Земетресението с магнитуд 7,2 отне живота на над 1400 души и рани близо 7000 в югозападната част на острова, като остави хиляди без подслон и съживи ужасни спомени за голямото земетресение през 2010 година. Близо 30 000 жилища са разрушени или повредени.
За да може да помогнат възможно най-бързо, европейските средства ще бъдат предоставени на разположение на "вече действащи в региона хуманитарни партньори", като подсилят способността им да предоставят бързо хуманитарна помощ на най-уязвимите хаитяни, уточни ЕК в изявление.Те ще помогнат за предоставянето на медицинска помощ на местни болници, снабдяване с вода, канализацията, хигиената и предоставянето на подслон на най-засегнатите.

Най-малко 227 души са загинали при мощното земетресение в Хаити (ВИДЕО+СНИМКИ)

ЕС предприе бързи действия в подкрепа на тази вече изключително уязвима държава, "където ураганите и проливните дъждове влошават и без това драматичната ситуация" на фона на пандемията и липсата на сигурност, отбеляза европейският комисар по управление на кризи, Янез Ленарчич. Брюксел следи отблизо развитието на ситуацията в Хаити и е готов да предостави допълнителна помощ, ако е необходимо, добави той.

Броят на жертвите от земетресението в Хаити достигна близо 1300 (ВИДЕО)

Източник: БТА