То ще носи кодовото име на машината

Афганистанско момиченце, родено на борда на американски военен самолет, който евакуираше родителите му към базата Рамщайн в Германия, е било наречено Рийч. Това е кодовото име на самолета, разкри вчера командващият американските сили в Европа генерал Тод Уолтърс, предаде Франс прес.

Афганистанка роди на борда на американски военен самолет (ВИДЕО+СНИМКИ)

По време на полета от Катар миналата събота бременната афганистанка получила контракции. Веднага след приземяването в Рамщайн американски военни помогнали на жената да роди в самолета. След това тя била транспортирана с новороденото към близко болнично заведение.

Всеки самолет на американските ВВС има кодово име за комуникация с други машини и контролни кули, а кодът на транспортните самолети С-17 обикновено е Рийч (Reach), последван от номер.

Родителите на бебето „го нарекоха Рийч, защото това беше кодът на С-17” (Reach 828), каза пред журналисти генерал Уолтърс. Той сподели, че като пилот от американските ВВС, мечтата му е да види как малката Рийч расте като американска гражданка и лети с изтребители на армията на САЩ.

Бременна пострада при катастрофа, часове по-късно роди здраво момиченце

Генерал Уолтърс уточни, че от 7 000 души, евакуирани от Кабул и преминали транзитно през американските бази в Европа от 20 август насам, само стотина са се нуждаели от медицинска помощ, било то заради симптоми на COVID-19 или по други причини. От тези 100 души, 25 са били настанени в болница, а 12 вече са изписани, каза генералът.

Други две афганистански бебета се родиха в Рамщайн след приземяване на самолетите, с които пътуваха майките им.

Източник: БТА