Седмица по-късно - на 21 ноември, ще се проведе евентуален балотаж

14 ноември. Това е датата, на която ще се проведе първият тур на президентските избори. Седмица по-късно - на 21 ноември, ще се проведе евентуален балотаж. Депутатите приеха с мнозинство решението без никакви дебати.

В подкрепа на предложението гласуваха 152-ма от общо 177 народни представители в залата. 25-мата депутати от БСП в зала се "въздържаха". Нямаше „против“.

 

Датата на предсрочния парламентарен вот зависи от решението на БСП кога ще върне на Румен Радев нереализирания трети мандат за кабинет. Парламентът започва обратното броене, а обвиненията  между партиите се засилват.

 

 

 

„Ние заявихме своята позиция, че смятаме за по-удачна датата 7 ноември за първи тур на президентски избори, а 14-ти – за втори. Защото сега, ако на 14-и е първият, 21-и е последната възможна дата по конституция и не искахме да остава всичко за последния момент”, обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От ГЕРБ също поискаха по-ранна дата, но за тях не било от съществено значение кога ще бъде изборът за държавен глава. Важно било да се проведе заедно с вота за парламент.

„Би било изключително нахално да караме хората да ходят на три избора, а държавата да продължи да харчи пари, при положение, че все е на свършване политическият и финансов ресурс на страната”, смята Тома Биков.На същата позиция са и от „Има такъв народ”.

 

 

„Изборите трябва да бъдат 2 в 1 и то е доста логично. Най-малкото едни огромни пари ще бъдат спестени  и ще има висока избирателна активност”, посочи Филип Станев.

За „Демократична България” обаче изборите 2 в 1 ще объркат както избирателите, така и работата на  партиите.

„Съвместяването на двете кампании поставя партиите в много сложна ситуация, поставя и избирателите, защото единият е мажоритарен, другият за партия”, смята Христо Иванов.

„Дали изборите ще са две в едно, или отделно, няма никакво значение. Но кризите, които чакат българските граждани, ще бъдат 3 в 1 на есен”, категорично смята Мая Манолова.

 

 

С датата за президентските избори се повдигна и въпросът за фигурата на следващия държавен глава.

„Ние ще представим нашия кандидат. Това трябва да бъде човек, който да поеме ангажимент  и да го изпълни - за възстановяване на политическия диалог в страната, защото това е номер едно. През последните години президентската институция спря да изпълнява тази функция”, посочи Биков.

„Продължаваме обсъждането. Аз ще бъда кандидат за народен представител, защото изборите за парламент са важни. Моят фокус ще бъде върху изборите за парламент и това изключва моята кандидатура”, съобщи Христо Иванов.