Той е обвинен за смъртта на Милен Цветков

Софийската градска прокуратура внесе протест срещу изменената мярка за неотклонение на подсъдимия за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Извършеното от него престъпление е квалифицирано като умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт.

СГП не споделя изводите на съда относно това, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие.

Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването.

Отпуски на експерти отложиха делото за катастрофата с Милен Цветков

От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици. Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението.

В хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото. С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност подсъдимият да извърши престъпление.

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Налице е и другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Николов, свързана с опасността той да се укрие. Същият трайно е живял в чужбина и разполага с възможности да организира укриването си с цел избягване на реализирането на наказателна отговорност.

Софийска градска прокуратура счита, че единствената мярка за неотклонение спрямо подсъдимият Николов продължава да бъде „задържане под стража“. Изменението ѝ в „домашен арест“ е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изменено. 

Източник: БГНЕС