Парламентарната правна комисия не събра кворум

Главният прокурор Иван Гешев - отново в Народното събрание. Той отиде заради заседание на правната комисия, на която трябваше да се гласува бъдещето на спецправосъдието. Решението, обаче остава за следващата седмица, защото депутатите не събраха кворум. Липсваха представителите на ГЕРБ, ДПС и част от левицата.

Въпросът ще продължи ли да има  спецправосъдие у нас доведе в парламента и главният прокурор Иван Гешев.

На първо четене: Главният прокурор остава без охрана

„Ние имаме дълга традиция да унищожаваме работещи структури, после да се чудим защо не се случват нещата. Тези законодателни идеи, според мен ще доведат, не само според мен, а според прокуратурата, до една юридическа катастрофа и правен хаос”, каза Гешев.

Според него закриването на спецправосъдието ще доведе до бум на организираната престъпност. Неясно ще остане кой ще разследва и гледа дела, свързани с Европрокуратурата, прогнозира и спорове кой съд е компетентен да заседава по процеси за престъпни групи, действали на територията на цялата страна.

 

 

„Проблеми с противодействие на тероризма, проблеми в някаква степен и с корупцията по високите етажи. Това е законодателство, което се прави на коляно”, добави главният прокурор.

Доводите на Иван Гешев не стигнаха до депутатите от правната комисия, тъй като заседание така и не се проведе.

„Уважаеми колеги, въобще не е открито, поради липсата на кворум. Причината за това е, както отбелязах, неявяването на част от нашите колеги”, каза председателят на Комисията по конституционни и правни въпрос Андрей Михайлов.

Така, гласуването на първо четене остана за следващата седмица.